събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / 10-те най-проспериращи страни по света

10-те най-проспериращи страни по света

Не е тайна, че животът в някои страни е по-добър от други, а жителите им са по-щастливи и богати. Това до голяма степен се определя като просперитет на една държава.

От британската консултантска компания Legatum Institute, правят 10-та си традиционна годишна класация на най-проспериращите държави в света, като поглеждат към 149 страни.

Десетте европейски страни с най-висок стандарт на живот

Освен богатството от консултантската компания разглеждат и много други критерии, за изготвяне на класацията. По-точно 104 критерия.

Сред тях освен традиционните измерители, като БВП на човек от населението, или брой на хората на пълен работен ден, се включват и по-нетрадиционни, като например сигурност на интернета и колко отпочинали се чувстват хората в нормални работни дни.

Ето и десетте най-проспериращи страни в света:

10. Великобритания

британски пазар

Въпреки наскорошния Брекзит, Великобритания се изкачва сериозно в тазгодишната класация, с цели пет места и влиза в топ-10. Най-доброто класиране на страната бе по критерия бизнес среда, по който е класирана на пето място в света. Предстои да видим как референдумът ще се отрази на следващото класиране на страната догодина.

9. Дания

Скандинавските държави са известни с високото си класиране, във всякакъв род класации по отношение на стандарта на живот. Дания на практика е най-слабо проспериращата държава в региона, което й отрежда девето място.

8. Швеция

Stockholm_Port

Швеция се класира на 3-то място в света по критерия качество на икономиката и 5-то по отношение на правителство. И все пак, страната губи три места, спрямо миналогодишното си пето място.

7. Холандия

Страната е класирана на второ място в света по критериите образование и качество на икономиката, както и в топ-пет при други два субиндекса.

6. Австралия

z9658760Q,Australia---fot--Michal--Perek--Pernach

Известна с добрия стандарт на живот и хубаво време, не е изненада, че страната е на второ място като цяло по отношение на социалния капитал. Това й помага да се изкачи с една позиция, спрямо миналогодишното й седмо място.

5. Канада

Страната е на трето място в света по отношение на социалния капитал и бизнес среда, както и на второ място по отношение на личната свобода.

4. Швейцария

Switzerland_1

Може би се чудите защо Швейцария е едва на четвърта позиция. Тя се класира в челото на класацията по отношение на критерий като образование и здравеопазване. Да не говорим за високия стандарт на живот.

3. Финландия

Няма как Финландия да не е на висока позиция в подобна класация. Страната се отличава с най-доброто ръководене в света.

2. Норвегия

Norway-1

В продължение на седем поредни години, Норвегия заемаше лидерската позиция в класацията. Сега тя обаче, е изместена от върха. Дори и на второ място обаче, просперитета й е мечта за всички.

1. Нова Зеландия

Нова изненадваща мечтана дестинация от супербогатите

Изненадата през тази година е Нова Зеландия. Тя е класирана на първо място по отношение на критерий като социален капитал и качество на икономиката и на второ по критериите за бизнес среда и правителствено управление.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *