петък , януари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес делата започват да кипят с нова сила, а хората – да се настройват за правене на бизнес.

Искате да сте като Уорън Бъфет? Отделяйте повече време за това

Ето и осем книги, препоръчани от мениджъри на водещата банка у нас – УниКредит Булбанк, които могат да са ви полезни:

10-Books-You-Must-Read-Before-You-Die

Левон Хампарцумян – „Лунатици“, Кристофър Кларк

“Лунатици“ на Кристофър Кларк е забележително историческо изследване на причините – явни и не толкова – довели през лятото на 1914 г. до избухването на Първата световна война. Кларк си задава въпроса как в един свят, който живее относително добре и в който няма формална причина да не се живее добре става така, че заради личното его на една или друга овластена фигура се стига до последвалата трагедия, невиждана по мащабите си до този момент.

Оказва се, че малки личности могат да причинят доста големи неприятности. И това идва до голяма степен изненадващо, защото през 1914 г. никой не мисли сериозно за война. Повечето владетели на европейските държави дори са роднини. Когато събитията поемат по пътя на войната, всички си мислят, че ще е кратка лятна разходка, без кой знае какви последици.

Нещата обаче свършват зле. Между другото, има и друга изключителна книга, засягаща тази тема – “The Guns of August” на Барбара Тучман. Кенеди я чете точно по време на Кубинската криза и бързо намира паралелите, виждайки как от наглед незначителни противопоставяния, от грешни стратегически анализи, стават големи драми.

Четейки „Лунатици“ днес, можем да си направим много изводи и поуки за начина на взимане на геополитически решения. Европейският съюз например не е направен, за да могат всички да получават немски заплати и датски начин на живот, а за да няма войни. Всичко останало са само инструменти. И тази концепция работи.

Енрико Минити, главен оперативен директор – “In Patagonia”, Bruce Chatwin

Чатуин пише книгата през 1977 г. по време на пътешествието си до Патагония. Неговите истории, заедно с историите на хората, които среща по пътя си, ни запознават с уникална земя в периферията на света.

Избрах тази книга по много причини. Преди всичко защото пътешествията са моята страст – прочетох „В Патагония“ преди много години, точно преди да замина за Чили. Но също и защото метафорично представя живота като пътуване, като линия едновременно на личностно развитие чрез учене и придобиване на опит, и принос към общностите, с които се срещаме.

И последно, защото писателите, пишещи за пътешествия, чувстват необходимост да споделят преживяното и по този начин да обогатят и своите читатели. Споделянето на собствения опит с цел колективен растеж и усъвършенстване е една красива цел, която си заслужава да преследваме.

Продължава на следваща страница…

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *