вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Бил Акман призна, че е сбъркал с Valeant? Или може би не точно…

Бил Акман призна, че е сбъркал с Valeant? Или може би не точно…

Помните ли Бил Акман? Да това е аругантният портфолио мениджър активист, който инвестира в изпадналата в затруднение канадска фармацевтична компания Valeant Pharmaceutical.

Какви са разликите между гениалните и нормалните инвеститори?

Защо аругантен? Защото когато акциите на компанията поевтиняха от върха си при 257 долара, до нива от около 50 долара, Акман заяви, че единственото за което съжалява е, че не може да си купи още от акциите на компанията.

Е, оказа се, че Акман, явно е осъзнал своята грешка и е продал основната част от притежаваните от фонда му акции, при нива от около 11 долара за брой. А дали това е истинската причина?…

Невероятната обезценка в акциите на канадската компания, стартира преди около 18 месеца, след като тя стана обект на разследване от регулаторите, за лоши счетоводни практики.

акман

Като част от обяснението, защо е продал акциите на компанията, Акман дава, че е осъзнал негативното въздействие, което медиите оказват върху управлявания от него фонд и следствие на поевтиняването в акциите на Valeant.

Или отново не особено самокритично обяснение. Както и не особено достоверно…

Дали обаче, това не е само върха на айсберга. Акман, бе в борда на директорите на фармацевтичния гигант повече от година. Тоест той е имал повече достъп до информация свързана с компанията, от когото и да е било друг. Това по естествен път, води до въпроса, дали продажбите на акциите не са предисловие, към началото на нейния край и следствие на факт, който все още не е известен на всички останали?

Едва ли Акман, който не веднъж е доказвал, че не се вълнува от медийните коментари, се е променил изведнъж и това го е мотивирало да закрие основната част от инвестицията си в компанията, притеснен от какво говорят другите за него!

Не е ясно, как повишението на лихвите ще се отразят върху бизнеса на силно ливъриджната и разчитаща на кредити компания. Не е ясно, дали компанията изобщо ще съществува след шест месеца, или след година. А напускането на кораба на Акман, трябва да води до „светване на сериозна червена лампа“.

Явно такава вече е светнала в много инвеститори, защото след новината, акциите на фармацевтичната компания поевтиняха с близо 11%. Не се подлъгвайте обаче, този спад все още не означава, че акциите са евтини, или пък изобщо имат някаква стойност…

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *