понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Актуални / На пасивните инвеститори ще им се налагат активни избори

На пасивните инвеститори ще им се налагат активни избори

През последните години, пасивното инвестиране набра сериозна популярност, за сметка на активното, като индексните фондове станаха едни от най-предпочитаните инвестиционни схеми от инвеститорите.

За тези, които обмислят да останат на страната на пасивното инвестиране обаче и то с дългосрочен хоризонт, специалистите имат някои предупреждения.

Как да станете по-добър инвеститор?

„Много хора си мислят, че да си купят акции от индексен фонд и да го забравят зя няколко години, е достатъчно добра инвестиционна стратегия. Нещата обаче, не са толкова прости“, коментира Крис Чен, стратег в Insight Financial Strategists.

инвестиции

Всеки инвестиционен стил си идва със своите предимства и недостатъци. Ето защо, съчетаване на пасивната и активна стратегия, може да е по-доброто решение.

„Открихме, че няма много добри пасивни фондове в определени катогории, като например инструментите с фиксиран доход и алтернативни фондове“, коментира Кевин Рийдън, президент и собственик на Shakespeare Wealth Management. „Пазарът се променя радикално, но все още имаме нужда от активни фондове в някои категории“, допълва още експертът.

Кои са най-евтините възможности да инвестирате в широкия S&P 500?

Едно от предимствата на активните фондове е, че ако се управлява добре, такъв фонд може да донесе над пазарната доходност.

Може би най-доброто качество на активните фондове обаче е, че те предоставят много по-добра защита в моменти на спад на пазара. А в среда, в която щатските индекси са при нови рекорди, това може да е критично за пасивните инвеститори, които традиционно са много по-малко склонни към риск, припомнят специалистите.

Друг проблем на индексните фондове е липсата им на възможност да реагират адекватно към променящата се среда. Те държат определени активи в точно зададен процент, който не се променя. Така в среда на понижение на активите, върху които са базирани, индексните фондове бележат съпоставим спад, като единствения начин на инвеститорите да се противопоставят на него, е да продадат акциите си от фонда.

Проблемът с индексните фондове идва от това, че инвеститорите трябва правилно да определят склонноста си към загуби и риск. Те трябва да си отговорят на въпроса, ще могат ли да спят спокойно, ако тяхната инвестиция се понижи с 10%?

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *