събота , февруари 24 2018
Начална Страница / Актуални / Как да се възползвате от една от най-големите аномалии на пазара в момента?

Как да се възползвате от една от най-големите аномалии на пазара в момента?

Помислете си за това. Ако акциите на Apple се търгуват на щатския пазар за 100 долара за акция, а същите акции се търгуват на канадския пазар за 70 долара за брой, какво бихте направили?

Умният инвеститор с интерес да си купи акции на компанията би си купил акциите в Канада за 70 долара за брой.

По-умният инвеститор ще продаде акциите си на щатския пазар за 100 долара и със средствата, ще закупи акции в Канада за 70 долара за брой.

арбитражен фонд

Какво би направил хедж-фонд мениджър? Ще отиде крачка по-нататък… Ще скъси акциите при ниво от 100 долара, като едновременно с това си действие ще купи акции на канадския пазар.

Тази ситуация се случва в момента. Някои от най-големите компании в света се търгуват на два различни пазара, при значителна разлика в цените им.

В Китай например, едни и същи акции на компании се търгуват на фондовия пазар в Хонконг (наричани “Н“-акции), както и в Шанхай (под името „А“-акции).

аномалии

През последните години така наречената „А-Н премия“, се повиши до близо 50%. Това означава, че инвеститорите трябва да плащат с около 50% повече за една и съща компания, но търгувана на два различни пазара.

Време е да смените щатските акции с немски?

Тези премии не би трябвало да съществуват, защото става въпрос за някои от най-големите компании в света. Те обаче са факт. А причината – неефективността на пазарите.

С предстоящото свързване между пазарите в Хонконг и Шанхай, за инвеститорите ще е дори още по-лесно моментално да купуват акциите за 70 долара в Хонконг и да ги продават за 100 долара в Шанхай, образно казано.

Много експерти са на мнение, че с развитието на връзката между двата пазара, тази премия ще изчезне с течение на времето. Така, че инвеститорите биха могли да се облагодетелстват от този факт, което спокойно може да се нарече до голяма степен „почти безрисков арбитраж“.

Един от често срещаните отговори на експерти е, че „пазарът на акции в Китай се доминира от индивидуални инвеститори, които са до голяма степен хазартни играчи“.

Друг отговор е, че когато „един пазар върви добре, хората не поглеждат отвъд него“, коментират експерти от изданието Daily Wealth.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …