четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Азиатската суперсила в бъдеще няма да е Китай!?

Азиатската суперсила в бъдеще няма да е Китай!?

Коя си мислите, че ще е суперсилата в Азия през 2040-та година? Не…, това няма да е Китай! Това ще е Япония, според изключително противоречива прогноза на Geopolitical Futures.

Китай се очаква да бъде изправен пред сериозни проблеми през следващите години. Проблеми, които ще стартират със западане на управляващата комунистическа партия, смятат от изданието.

Волатилността се изпари от китайския пазар

Населението на Япония от друга страна е едва една десета от това на Китай и не само „застарява“, но и намалява реално. В същото време не бива да се забравя, че Япония е със съотношение дълг към БВП от над 229%.

Така, че как Япония ще се превърне в най-голямата азиатска суперсила?

На първо място, от изданието стартират със сравнение на икономиките на Китай и Япония – втората и третата най-големи в света.

Бреговите региони в Китай, генерират около половината от БВП на страната. Централния и западните региони, генерират по около 20%.

китайски пазар

Най-големият проблем в Китай е бедността. А разликата в богатството между различните райони на страната е особено голяма и това може да инициира сериозни проблеми.

През 1981-ва година, около 1 милиард китайци са живели с под 3.1 долара на ден, с приравняване на парите към покупателната им способност от 2011-та година. Броят е намалял до 360 милиона през 2010-та година, според данни на Световната банка. И макар постижението да е сериозно, цифрата все още остава сериозна.

А както сочи статистиката, основната част от успеха на Китай е от бреговите райони.

Китай обаче е четвъртата най-голяма държава по отношение на площта си и най-населената страна в света. Това е нож с „две остриета“. От една страна, това е източник на голям потенциал, а от друга може да доведе до съществени политически сътресения, поради голямата разлика в стандарта на живот и огромния брой хора, живеещи под прага на бедността.

За разлика от Китай, в Япония, богатството е разпределено далеч по-равномерно между населението. Това разбира се е и по-лесно, предвид далеч по-малкото население, възлизащо на 127.3 милиона души, в сравнение с 1.3-те милиарда на Китай.

На Япония не и се налага да се справя с проблема на невероятно неравенство между населението живеещо във вътрешността и в най-развитите икономически райони, за разлика от Китай.

Един от най-големите проблеми в Япония е зависимостта й от внос на храни и суровини. Страната има възможност да произвежда едва 39% от необходимите й храни през 2015-та година. Япония разчита почти изцяло на вноса на продукти, като пшеница, царевица и соя.

Страната също така е изключително „енергийно зависима“. Именно тази й зависимост бе и една от основните причини да се включи във Втората Световна Война.

Към днешна дата, Япония продължава да зависи от вноса на енергийни суровини. Проблемът е още по-голям, след случилото се във Фукушима. Енергийната зависимост е около 91%, според статистиката.

Друг проблем пред Япония е демографския. Пред този проблем обаче, са изправени и европейските страни, като той има много и най-различни решения, смятат от изданието.

Япония е 62-ра по големина в света и 11-та в света по отношение на брой на населението.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *