неделя , юни 25 2017
Начална Страница / Актуални / Българите или американците държат повече пари в банките?

Българите или американците държат повече пари в банките?

Непрекъснато чуваме за рекордните депозити, които българите държат в банката. Колко точно обаче, се пада средно на българин? Отговорът е – депозит от 5 964 лева.

Ако искате да се пенсионирате беден, дръжте всичко в кеш и депозити

А сега нека да сравним този резултат с това, което жителите на най-голямата световна икономика държат в банките. Средният американец държи 4 436 долара в банката си, съгласно данни на консултантската фирма Moebs Services.

 

депозити

И докато приведени в левове, сумата е 7 718 лева, определено родните спестители могат да си купят повече неща с тези спестявания, в сравнение с американските, когато се сравни покупателната сила на парите. Заделените от тях средства в банките са и по-голям процент от доходите им, сравнени с тези на американските спестители.

Ако мислите като беден, ще си останете беден!

В допълнение трябва да споменем, че средният доход на американците е в пъти по-висок от този на българите.

Не бива да си мислим обаче, че само българите увеличават спестяванията си в банките през последните години. Забележителен е ръста на депозитите на американците, като за сравнение средния американец е държал едва 788 долара в банката си през 2007-ма година, или преди великата депресия.

Каква е причината за тази драматична промяна и повишение от над пет пъти в държаните в банките спестявания? Най-вероятно кризата и рязката обезценка на финансовите активи. Това е накарало все повече американци да държат пари за спешни случаи и в случай на нужда да имат средства „под ръка“.

Американците имат още един проблем, подобен на повечето българи. Голяма част от тях не са заделили нищо за подсигуряване на старините си, като държавната пенсия, едва ли ще им стига за да си покриват основните разходи за живот. Това звучи ли ви познато?

Така, че защо да съдим българите за рекордните им депозити?

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *