вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Актуални / Полша отново е с по-ниска цена на бензина от тази у нас

Полша отново е с по-ниска цена на бензина от тази у нас

Петролът загуби 5% вчера, понижавайки се до двумесечен минимум. Това се случи след данни за запасите от петрол и петролни продукти в САЩ, отчели по-малко от очакванията, понижение. Резултатите разочароваха „бичи настроените“ анализатори, които продаваха своите позиции.

Петролът проби ключови нива на подкрепа, след като стана ясно, че за седмицата до първи юли запасите на петрола са се понижили с 2.2 милиона барела, или под средните очаквания за понижение от 2.3 милиона барела.

Това бе седмото поредно седмично понижение на запасите.

Брентът с доставка през август загуби 2.4 долара от стойността си, или 4.9% до ниво от 46.40 долара за барел. Това бе най-голямото дневно понижение на брентът от 9-ти февруари насам.

„Това отваря вратата за по-нататъшен спад на петрола към 43 долара за барел“, коментира Дейвид Томпсън, вицепрезидент в брокера на суровини Powerhouse.

Най-ниската стойност на брентът – при ниво от 46.15 долара, представлява на практика ниво невиждано от 11-ти май.

Брентът поскъпна с над 70% от 12-годишното си дъно при нива от около 27 долара, постигнато през първото тримесечие на годината.

benzin

Интересно е да обърнем погледа си към пазара на горива у нас и да видим дали поевтиняването на петрола на международните пазари от последните дни и седмици, се отразява в цената на горивата.

България вече е страната с най-евтиния бензин в ЕС

Средната цена на най-масовия бензин А95 днес по родните бензиностанции, е при ниво от 1.97 лева за литър (малко над едно евро за литър).

Всъщност цената на горивото в България вече не е най-ниска в Европа. Фактът, че горивата у нас останаха резистентни на спада на петрола на международните пазари през активния летен сезон, направи така, че Полша отново е с по-евтин бензин.

Там горивото се върна под 1 евро и към вчерашна дата е с цена по бензиностанците в Полша от 0.97 евро, или с около шест стотинки по-евтино от това у нас.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …