Начална Страница / Актуални / Използвайте похвата на Уорън Бъфет за бавно забогатяване

Използвайте похвата на Уорън Бъфет за бавно забогатяване

Ако мислите, че можете да забогатеете бързо, то е много възможно да сте прав. Там, където може би ще сгрешите обаче, е ако си мислите, че можете да направите това на фондовите пазари.

Иначе, ако имате гениална идея и малко късмет, то пътят към богатството не е задължително да е бавен. За всички останали, остава да се надяват бавно и постепенно да достигнат до финансова независимост.

Ето как да инвестирате като гениалния Бъфет

А какъв по-добър пример можем да вземем, ако искаме да постигнем финансова независимост, посредством инвестиции на фондовите пазари, от този на гениалния инвеститор Уорън Бъфет.

woren_buffet

Ако има едно нещо, до което може да се опрости стратегията на Бъфет, то това е много вероятно да е – „дръжте нещата прости“.

Бъфет е натрупал богатството си, благодарение на закупуването на бизнеси, които са лесни за разбиране (според неговите стандарти и инвестиционни критерии).

Към днешна дата, портфейлът на Бъфет е съставен от някои от най-добрите бизнеси в света…
Междувременно Бъфет е известен с това, че избягваше инвестиции в технологични компании в края на миналия век, за което между другото бе широко критикуван от много от „експертите“.

12 мисли на Бъфет, обобщаващи всичко, което трябва да знаете в инвестирането

Явно обаче, изпускането на „технологичния бум“ и последвалия „технологичен балон“, не е попречило за това Бъфет да се превърне в един от най-богатите хора на планетата, по точно – третия най-богат човек в света.

А Бъфет „пасува“ по отношение на инвестициите в технологичните компании поради една проста причина – както той не веднъж е казвал, това е бизнес, който не разбира.

Не, не се заблуждавайте, Бъфет е имал поглед върху технологичните компании, просто моделите му за анализ и инвестиционната му стратегия, са били неприложими върху този бизнес (който се подчинява на други правила).

Следвайки стратегията си да „държи нещата прости“, оракулът от Омаха, просто е предпочел да пропусне тези инвестиционни възможности и да се концентрира върху нещата, от които разбира.

Да „държите нещата прости“ и да „инвестирате в неща, които разбирате“, за всеки може да означава нещо напълно различно.

Например за младите инвеститори, които са изключително на „ти“ с технологиите, следването на тези принципи може да означава да инвестирате точно в технологични компании, ако това е сферата ви на компетентност.

Инвеститорите често се страхуват да не изтърват някакъв „горещ тренд“ на пазара и това нерядко е основната им грешка. Именно „най-горещите“ сектори, често са и в основата на най-големите загуби, които се правят на пазара.

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *