неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Цената на бензина е много различна в различните страни по света

Цената на бензина е много различна в различните страни по света

Много се говори за различната цена на бензина по света. Преди обаче, да кажете дали горивото е евтино или скъпо, трябва да вземете в предвид митата, данъците и акцизите налагани върху горивата в различните страни, както и да съпоставите цената с доходите.

Вижте още: Скъп или евтин е бензинът у нас?

Вярно е, че до голяма степен движението в цената на петрола предопределят и посоката на движението в цената на бензина. Последната обаче, не се понижава и повишава еднозначно с изменението при петрола, поради различната тежест на изброените фактори, като мита, данъци и акцизи.

колко струва бензина по света

Ето каква е била цената на бензина през изминалата година в различни страни по света, като както се вижда тя варира в много широки граници, според данни на изданието Bernstein.

5544

Един пример сочи, че налозите на бензина във Великобритания са 58 пенса на литър, докато в САЩ същите са едва 0.04 британски цента на галон.

Като цяло в световен мащаб цената на бензина следва едни и същи трендове, макар и с различни амплитуди. В САЩ цената на литър бензин е 0.5 долара, докато в Европа е 1.5 долара.

По-ниските мита и данъци в САЩ доведоха до по-голям спад в цената на бензина в най-голямата световна икономика. В Европа пък, над 40% от цената на суровината се предопределя от налозите, което предопредели и по-слабото поевтиняване на бензина.

А колко е цената на бензина у нас – около един долар за литър от най-масовото гориво А95 или близо посредата между най-ниската и най-високата цена представена на графиката.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …