вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Бием всички развити страни по продължителност на платеното майчинство

Бием всички развити страни по продължителност на платеното майчинство

Ако недоволствате от така нареченото „майчинство“ в България, или платената отпуска, която се ползва от родител при раждане на дете, ето ви малко статистика, която ще ви накара да се чувствате добре.

Проблемът в страната ни свързан с майчинството не е свързан с неговата дължана, а по-скоро по направление на факта, че хората обикновено получават доход далеч по-различен от това, върху което ги осигуряват (големия размер на сивата икономика).

Ето една графика, която ще ви стресира, или тази на платеното и неплатеното майчинство в развитите страни:

343

Както се вижда от нея, най-зле сред развитите страни по света е положението в САЩ. Там няма платено майчинство, като хората имат право да излизат в неплатена отпуска за 12 седмици, или около три месеца.

Не много по-добра е ситуацията в Австралия, където липсва отново платена отпуска за майчинство, но може да се излиза в неплатена отпуска за 52 седмици или една година.

Най-добре (след положението в България) стоят нещата в Швеция и Норвегия, като не случайно тези богати скандинавски страни привличат всички със социалната си система. Там платеното майчинство е съответно 40 и 38 седмици.

Всъщност, ако сложим България в класацията, определено ще бием всички. У нас платеното майчинство е 52 седмици на почти пълна заплата (90% от това на което са ви осигурявали), както и още 52 седмици, но на минимална работна заплата.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Един коментар