вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Актуални / Бордовите игри, които ни помагат да сме по-добри в нашите финанси

Бордовите игри, които ни помагат да сме по-добри в нашите финанси

Чудите се кое е хубавото на лошото време? Ако попитате геймърите, веднага могат да ви дадат отговор – повече време за бордови игри. В случай, че не знаете какво е – това е потомството на „Не се сърди човече“ и „Монополи“.

Освен филмите като средство за „инфотеймънт“ (от англ. език информация и забавление), следващите редове ще ви разкажат за няколко бордови игри, които могат също да ви научат на финанси и предприемачество, пишат експертите на УниКредит Булбанк.

Тези приложения ще ви помогнат да въдворите ред в личните си финанси

За да сме напълно компетентни, направихме колаборация с Борислав Иванов, бизнес аналитик в отдел „Управление на бизнес процеси“ в УниКредит Булбанк, който е запален фен на игрите. Той ни разказа, че има два типа игри – euro style (развитието в играта зависи от участниците) и american trash (късметът е определящ).

Броят на всички вариации е между безброй и безброй и половина, но в този материал ще се спрем на 3 стратегически игри, които докато се играят, могат да повишат финансовата и бизнес грамотност.

Food Chain Magnate

бордова игра;

В тази игра участниците са в ролята на CEO, HR, PR и други експертни позиции (бел. авт. не, това не са химически елементи от Менделеевата таблица.) Идеята е всеки играч да развие самостоятелен бизнес за бързо хранене.

Неговите задължения включват – координиране на проекти, прилагане маркетинг стратегии, наемане на персонал, създаване на контакти, промотиране на продукти и още знайни и незнайни задачи. „Тази игра те учи да управляваш верига от хора и ресурси“, разказва Борислав. Food Chain Magnate може да даде една базова представа за това как в реална среда се реализира и поддържа брандинг.

Cashflow 101

cashflow-101-boardgame-by-robert-kiyosaki

„Втората игра е създадена от американски инвеститор предприемач и може да бъде полезна за хора, които искат да управляват добре парите си“, споделя Борислав. Докато се играе, тя може да развива инвеститорския хъс на участниците, както и да ги научи да използват различни финансови инструменти. И за да не решите, че живеем в някаква игрова вселена – Йоан, стажант в УниКредит Булбанк, който между другото е напълно реален, говори в своето интервю колко са важни и полезни тези инструменти.

Puerto Rico

игра

Макар че тази игра е по-стара от останалите, тя също може да подобри грамотността на участниците, за да могат да създават и управляват успешно своя бизнес…дори и в играта той да е през Средните векове.

Участниците влизат в ролята на арендатори, търговци, заселници и други типични за тази епоха образи. „Puerto Rico те предизвиква да вземаш важни решения – учи те как да бъдеш предприемач“, казва Борислав. Кой знае…може в събота вечер да сте предприемачи само на игровата дъска с приятели, а следващия уикенд – реални бизнес партньори.

Не сме забравили, че казахме „инфотеймънт“ – споделихме за образователните цели на игрите, сега ще кажем и за забавлението. „Освен да ни учат на стратегическо мислене и soft skills, бордовите игри доставят и удоволствие – създават приятелства и контакти. Простичко, но готино, нали?

На въпроса къде можем да намерим съмишленици – има няколко гейм клуба в София – „The game”, “Трите трола“, „Muligan“ и други. А в интернет може да откриете блогове с ревюта на игри и онлайн магазини“, допълва още Борислав.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *