Начална Страница / Актуални / Бордовите игри, които ни помагат да сме по-добри в нашите финанси

Бордовите игри, които ни помагат да сме по-добри в нашите финанси

Чудите се кое е хубавото на лошото време? Ако попитате геймърите, веднага могат да ви дадат отговор – повече време за бордови игри. В случай, че не знаете какво е – това е потомството на „Не се сърди човече“ и „Монополи“.

Освен филмите като средство за „инфотеймънт“ (от англ. език информация и забавление), следващите редове ще ви разкажат за няколко бордови игри, които могат също да ви научат на финанси и предприемачество, пишат експертите на УниКредит Булбанк.

Тези приложения ще ви помогнат да въдворите ред в личните си финанси

За да сме напълно компетентни, направихме колаборация с Борислав Иванов, бизнес аналитик в отдел „Управление на бизнес процеси“ в УниКредит Булбанк, който е запален фен на игрите. Той ни разказа, че има два типа игри – euro style (развитието в играта зависи от участниците) и american trash (късметът е определящ).

Броят на всички вариации е между безброй и безброй и половина, но в този материал ще се спрем на 3 стратегически игри, които докато се играят, могат да повишат финансовата и бизнес грамотност.

Food Chain Magnate

бордова игра;

В тази игра участниците са в ролята на CEO, HR, PR и други експертни позиции (бел. авт. не, това не са химически елементи от Менделеевата таблица.) Идеята е всеки играч да развие самостоятелен бизнес за бързо хранене.

Неговите задължения включват – координиране на проекти, прилагане маркетинг стратегии, наемане на персонал, създаване на контакти, промотиране на продукти и още знайни и незнайни задачи. „Тази игра те учи да управляваш верига от хора и ресурси“, разказва Борислав. Food Chain Magnate може да даде една базова представа за това как в реална среда се реализира и поддържа брандинг.

Cashflow 101

cashflow-101-boardgame-by-robert-kiyosaki

„Втората игра е създадена от американски инвеститор предприемач и може да бъде полезна за хора, които искат да управляват добре парите си“, споделя Борислав. Докато се играе, тя може да развива инвеститорския хъс на участниците, както и да ги научи да използват различни финансови инструменти. И за да не решите, че живеем в някаква игрова вселена – Йоан, стажант в УниКредит Булбанк, който между другото е напълно реален, говори в своето интервю колко са важни и полезни тези инструменти.

Puerto Rico

игра

Макар че тази игра е по-стара от останалите, тя също може да подобри грамотността на участниците, за да могат да създават и управляват успешно своя бизнес…дори и в играта той да е през Средните векове.

Участниците влизат в ролята на арендатори, търговци, заселници и други типични за тази епоха образи. „Puerto Rico те предизвиква да вземаш важни решения – учи те как да бъдеш предприемач“, казва Борислав. Кой знае…може в събота вечер да сте предприемачи само на игровата дъска с приятели, а следващия уикенд – реални бизнес партньори.

Не сме забравили, че казахме „инфотеймънт“ – споделихме за образователните цели на игрите, сега ще кажем и за забавлението. „Освен да ни учат на стратегическо мислене и soft skills, бордовите игри доставят и удоволствие – създават приятелства и контакти. Простичко, но готино, нали?

На въпроса къде можем да намерим съмишленици – има няколко гейм клуба в София – „The game”, “Трите трола“, „Muligan“ и други. А в интернет може да откриете блогове с ревюта на игри и онлайн магазини“, допълва още Борислав.

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *