сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Бъфет щеше да е с 800 милиона долара по-беден, ако си беше купил по-голяма къща…

Бъфет щеше да е с 800 милиона долара по-беден, ако си беше купил по-голяма къща…

Един от най-честите съвети, които богатите и известните дават е – живей под възможностите си, за да можеш да натрупаш богатство.

Какво обаче, означава това всъщност?

Напълно противоположно на това, което повечето хора правят – теглят кредит, за да си купят голямо жилище, което изплащат в продължение на 30 години, или пък за нова кола.

За да покажем, колко е критичен този съвет, ще вземем за пример третият най-богат човек в света в момента – Уорън Бъфет.

Успехът на Бъфет се крие до голяма степен в следването на този съвет. И това не е случайно. Като гениален инвеститор, откриващ подценени активи, Бъфет с пълна сила осъзнава, стойността на парите във времето и не вижда смисъл да ги хвърля за „лоши активи“, които не му носят стойност.

Свидетелство за това е фактът къде живее Уорън Бъфет – а именно в същия дом, който закупува през 1958 година. Тогава „оракулът от Омаха“ купува къщата си за 31 500 долара, сума която се равнява на 250 000 долара в днешни пари.

212

Площта на имота към днешна дата е малко над 600 кв. м., като той се оценява на 652 619 долара, според данни на изданието Realtor.com. Това макар и добра на пръв поглед стойност е далеч под стойността на имотите на други милиардери.

Дали Бъфет прави това от „показност“ – напълно не. Имотът отговаря на възприятията му, че няма нужда от по-голям имот, като този който има напълно отговаря на нуждите му. Или казано по друг начина, на философията му, че човек трябва да живее под възможностите си.

Защо ли? Ето защо…

Да кажем, че Бъфет си е купил навремето имот на стойност 100 000 долара, можел е да си позволи такъв. Тази сума към днешна дата би се равнявала на 793 000 долара с отчитане на инфлацията, или на над 2 милиона долара, на база на ръста в цените на имотите.

Не е зле нали? Дори и от инвестиционна гледна точка. Какво обаче, щеше да загуби Бъфет от това, че нямаше да управлява допълнителните средства от 68 500 долара, които би дал през далечната 1958-ма година до днес?

Отговорът е – 797.3 милиона долара. Това е резултатът, който се получава ако Бъфет е управлявал тези 68 500 долара във фонда си (а той най-вероятно го е направил), въз основа на средната доходност от 19.7% в годините от основаването на Birkshire, през 1964-та година до днес.

А голямото си състояние инвеститорът е натрупал благодарение на начина си на мислене и това, че е спестявал ненужни разходи, а спестените от това пари са се умножили хиляди пъти през годините.

Ето откъде идва и идеята на това, че трябва да живеете под възможностите си.

А защо вие да не сте следващия Бъфет, или Закърбърг. Ако живеете над възможностите си или си купувате всичко което ви се прииска обаче, няма да можете да развиете (финансирате) потенциала си и да натрупате благосъстоянието си.

Струва ли си срещу това да живеете в жилище, което не можете да си позволите и да карате кола, която не можете да поддържате?

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …