събота , февруари 24 2018
Начална Страница / Актуални / Защо Уорън Бъфет ползва ипотечен кредит за покупката на имот?

Защо Уорън Бъфет ползва ипотечен кредит за покупката на имот?

Наскоро, Уорън Бъфет, третият най-богат човек на планетата, пусна за продажба ваканционния си имот в Laguna Beach, Калифорния, за 11 милиона долара.

Бъфет плати 150 000 долара за имота, през далечната вече 1971 година, което се равнява на 900 000 долара днешни пари. Това определено си е една много печеливша сделка.

Бъфет удвоява инвестицията си в Apple

Това, което е по-интересното в случая е, че Бъфет е ползвал ипотечен кредит при покупката на имота с 6 спални и седем бани, през далечната вече година. При това 30-годишен ипотечен кредит.

„Когато купих имота на стойност 150 000 долара, заех средства от Great Western Savings and Loans. Мисля, че вложих едва 30 000 долара за имота, или нещо подобно. Това е единствената ипотека, която съм имал за петдесет години“, коментира Бъфет.

„Вярвах, че мога да се справя по-добре с парите, които иначе бих вложил в имота“, допълва още оракулът от Омаха.

И на практика, Бъфет е направил точно това.

„Тези 110 000 или 120 000 долара, които заех, на практика инвестирах в Berkshire тогава“, обяснява още Бъфет.

Легендарният инвеститор, непрестанно е инвестирал в своя фонд в началото на 70-те години на миналия век, когато акции на компанията са били при нива от около 40 долара за брой.

„Можех да си купя 3 000 акции на Berkshire с тези пари, със средствата от заема – така че това се равнява на 750 милиона долара днешни пари“.

За повечето хора, домът е най-скъпата инвестиция, която ще направят. И Бъфет смята, че това е страхотна инвестиция, особено за семейства, които знаят, че ще живеят в имота в продължение на много години. Това, което прави тази инвестиция толкова примамлива е, 30-годишния ипотечен кредит, на разположение на купувачите.

„Ако получите 30-годишен ипотечен кредит, това е най-добрия инструмент в света, защото ако сбъркаме и лихвите се повишат до 2%, което не смятам, че ще се случи, тази инвестиция ще ви се отплати“, допълва още Бъфет. „Това е еднопосочен договор. Имам в предвид, че това е изключително привлекателен инструмент за собствениците на имоти, както и еднопосочен залог“.

„По отношение на дома, в който живея от 1958-ма година насам, не бих го заменил за нищо“, коментира Бъфет.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *