четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Бъфет: Краткосрочните прогнози трябва да се заключват от малките деца

Бъфет: Краткосрочните прогнози трябва да се заключват от малките деца

Известният портфолио-мениджър Дъг Кас, сподели очакванията си за пазара, пред финансовото издание RealMoneyPro.

„Страхувайте се когато другите са алчни и бъдете алчни, когато другите ги е страх“, е казал Бъфет, припомнено от известният мениджър.

Как да инвестирате като Уорън Бъфет

Само помислете какво се случи с широкия индекс S&P 500 последните дни… Индексът, почти достигна нов исторически връх в четвъртък следобед, преди две седмици. Впоследствие регистрира сериозно понижение след новината, че Великобритания гласува да напусне ЕС.

как инвестира

Днес обаче, индексът отново е много близо до рекордните си стойности, откъдето го делят само едни процент, припомни Кас.

За повечето инвеститори, определящи поведението им са фундаменталния и технически фактори, оценките и личните предпочитания.

Кас припомня, че в писмото си към акционерите през далечната вече 1992 година, Уорън Бъфет заявява това на инвеститорите:

woren_buffet

„Отдавна имаме усещането, че единствената цел на прогнозите на специалистите е да изглеждат добре в очите на хората, поверили им капитали. Дори и сега Чарли (дясната ръка на Бъфет – Чарли Мънгър) и аз, продължаваме да сме убедени, че краткосрочното прогнозиране на пазара трябва да бъде заключено от инвеститорите на сигурно място и далеч от децата, както и от порасналите, които се държат на пазарите като деца.“, коментира Бъфет.

Най-великите инвеститори на всички времена

Винаги съм казвал, че нашият инвестиционен свят е плосък и свързан, допълни още Кас. Като такъв, често промените предизвикват ефекта на домино. Първото домино в началото засяга всички останали по веригата.

По същия начин, рисковете и възнагражденията се слуват бързо. Пазарът е по-скоро променлив, отколкото фиксиран, смята още Кас.

Пазарът често забравя много бързо. Ето защо е добре инвеститорите да имат добри исторически перспективи, когато вземат своите инвестиционни решения.

„Добрата новина е, че пазарът вече има сигурност свързана с излизането на Великобритания от границите на ЕС. Това може да инициира добри възможности за ръст в краткосрочен план“, смята Кас.

Лошата новина обаче е, че пазарът изглежда е изчерпал възходящия си потенциал и е много вероятно да се насочи към справедливата си стойност от 1 900 пункта. Акциите изглеждат надценени и предлагат малко възходящ потенциал, допълва още ескпертът.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …