понеделник , май 1 2017
Начална Страница / Актуални / Централните банки продължават с безпрецедентните си стимули

Централните банки продължават с безпрецедентните си стимули

Австралийската централна банка понижи нивото на лихвите до нов рекорден минимум, в усилията си да стимулира икономиката на страната и в борбата си срещу дефлацията.

Лихвите бяха намалени с 25 базисни пункта до 1.5% на годишна база. В допълнение от банката заявиха, че „инфлацията продължава да е много ниска“.

В какво да инвестирате, ако се опасявате от нова финансова криза?

Слабото представяне на пазара на труда и ръстът във възнаграждението на работещите, е основна причина за ниската инфлация, според ръководителя на институцията – Глен Стивънс.

„Индикаторите за пазара на труда продължават да дават разнопосочни сигнали“, коментира Стивънс, по време на пресконференцията след решението.

Централната банка на страната продължава да се опитва да навигира икономиката на Австралия по пътя към прехода от суровинодобивна икономика към такава разчитаща на услугите и туризма за ръста си.

Австралийският долар се понижи съществено от пика си през 2013-та година, спрямо останалите основни валути. Той обаче, продължава да е сравнително скъп, като от дъното си през януари, поскъпна с 10% спрямо долара.

Междувременно скъпата австралийска валута е сериозен препъникамък в усилията на централната банка на страната да стимулира ръста.

„Следващото нещо за което австралийската централна банка трябва да се притеснява е колко дълъг ще бъде периода на ниска инфлация“, според Соли Оулд, стратег в JPMorgan Chase & Co. „От там не дадоха по-нататъшни прогнози за инфлацията, коментира още експертът.

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *