неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Четири често срещани инвеститорски грешки

Четири често срещани инвеститорски грешки

Искате да сте по-добър в инвестирането? Следвайте тези две инвестиционни правила. Правило номер едно – „Никога не губи пари“. Правило номер две – „Не забравяй правило едно“.

Да се изпълняват тези две правила обаче, често не е лесно за инвеститорите. А ето и къде последните често грешат в спазването им:

лош инвеститор

Добра компания в лош сектор

Инвеститорите често откриват добра компания, нещо повече, нерядко откриват „отлични“ компании, при това на „добри“ цени. Проблемът понякога е само един – тези компании са в силно затруднени сектори.

Не забравяйте, че средата в която оперира всяка една компания, е сериозна „спирачка“, за това което тя може до постигне. Както се казва „няма как да надскочиш средата си“. Затова преди да инвестирате в една компания, погледнете как се представя като цяло сектора, в който тя оперира.

Емоционално обвързване

Не се „влюбвайте в избора си“. Всъщност това е много често явление. Подобно на живота и склонността ни да се привързваме към някой, с който прекарваме основна част от времето си, така и на пазарите, се привързваме към компанията която сме избрали, колкото повече четем и се интересуваме от нея.

Разграничете се от емоциите си и потърсете мнението на други експерти, за да видите дали преценката ви не е замъглена.

Не „прибирате“ печалбите

Инвеститорите често се поддават на „алчност“, когато акциите на техните компании се движат в желаната от тях посока.

Те са склонни да загърбват поставените си предварителни цели за излизане от позиция, с надеждата, че акциите ще продължат в същата посока. Така често се изтърва най-подходящия момент, а травмата от „нереализираните печалби“ ги кара да правят нови и нови грешки.

Не преценяват най-добрия момент за продажба

Как да уцелите най-добрия момент за излизане от позиция? Четете, четете и пак четете… Когато направите това, почетете още малко. Четеното е като „застраховката“, колкото повече го практикувате, толкова по-защитен сте от грешки.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *