неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Външните пазари, или БФБ? Предимства и недостатъци…

Външните пазари, или БФБ? Предимства и недостатъци…

Често инвеститорите дори не си правиха труда да си зададат въпроса накъде да насочат своите средства – към външните пазари или БФБ, защото това звучеше риторично. Нещата обаче, доста се промениха през последните месец, след сериозното „изригване“ на индексът на сините чипове SOFIX. Нещо повече, показателя добави над 25% от началото на годината, ръст близо два пъти и половина на този на широкия щатски индекс S&P 500.

Сега въпросът, който може да започва да гложди инвеститорите е кои пазари да предпочетат за 2017-та година – българския, или международните?

Ще разгледаме предимствата и недостатъците на двете инвестиционни алтернативи, които на пръв поглед се борят за инвеститорското внимание и ограничен ресурс.

Ръстът на SOFIX, до голяма степен може да се предопредели като догонващ, след две години на корекция, отнела му над 20% до лятото на тази година. За сравнение през този период международните пазари отбелязаха съществено повишение, отвело повечето от тях до нови рекордни стойности.

инвестиционна възможност

И докато на пръв поглед, повишението на SOFIX, може да изглежда твърде голямо, за твърде кратък период от време, имайте в предвид, че то може да продължи и в бъдеще. В крайна сметка, докато щатските индекси са при рекордни нива, то SOFIX трябва да поскъпне още близо три пъти, за да достигне рекордите си.

Не забравяйте и съвета на Бъфет – „бъдете алчни, когато други ги е страх и се страхувайте, когато другите са алчни“. А какъв е потенциалът за външните пазари след седемгодишен период на сериозно повишение, без съществена корекция?

Защо в момента е по-добре да инвестирате в България, отколкото в САЩ?

инвестиция

Международните пазари предоставят далеч повече възможности за инвестиране. На БФБ дори липсват къси продажби и маржин търговия. Или тук точката е за международните пазари, но отново само на пръв поглед.

Прекомерно многото информация, често претоварва инвеститорските умове и ясната им преценка за пазара. На последните им е много трудно да „пресеят шумът“ от истински важната информация.

10 съвета от Бъфет как да забогатеете

В свят на безкрайни възможности Бъфет направи залога за един милион долара, срещу хеждфонд преди около осем години, че за период от 10 години ще бие сложния им портфейл с една проста инвестиция, базирана на широкия индекс S&P 500. И до този момент води, при това с много.

бъфет

В допълнение, дори на гениалните инвеститори им става все по-трудно да бият пазара. Да не говорим, че активно управляваните фондове страдат от хронично слабо представяне и много малък е процентът на тези, които след приспадане на големите им комисиони, успяват да бият пазара.

Продължава на следваща страница…

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Един коментар