понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Актуални / Тази суровина ще ви защити по-добре от златото в трудни моменти?

Тази суровина ще ви защити по-добре от златото в трудни моменти?

Един от най-популярните спорове сред икономистите е свързан с този въпрос: Какъв е смисълът на златото?

Според някои, златото няма широко приложение, поради което няма и никаква вътрешна стойност. Един от застъпниците на тази теза е не кой да е, а самият Уорън Бъфет.

Всяка монета има две страни, внимавайте със златото!?

Други експерти обаче спорят, че златото предоставя един от малкото начини за да се съхранява богатството по време на икономически бури.

злато и монети

Основната част от инвеститорите, като че ли по-скоро клонят към втората теза. В нейна подкрепа, те сочат поскъпването на благородния метал с 5.2% след решението на Великобритания да напусне границите на ЕС.

И докато златото често поскъпва в моменти на икономически кризи, то не се представя особено добре по време на подеми и повишаване на склонността към риск на инвеститорите.

Петролът ли е твърде евтин, или S&P 500 е прекалено скъп?

До голяма степен един от основните проблеми за инвеститорите в злато е, че на практика е невъзможно да се прогнозира какъв ще е следващия ход в цената на благородния метал.

Поради последното, експерти от Citi, водени от Джонатан Стъбс смятат, че като цяло има една суровина, която е по-добра алтернатива от златото. И това е „черното злато“, или петролът.

great-oil-swindle-peak-oil-world-energy-outlook

„Много инвеститори приемат златото като защита от последна инстанция. Ние обаче смятаме, че сериозни предпоставки за да изпълнява тази функция има петролът. Той е подходящ за инвеститорите, които търсят двупосочно застраховане, а не еднопосочно, както е при златото“, смята екипът на финансовата институция в писмо до клиентите си.

charts oil gold

„Смятаме, че петролът е добра инвестиционна алтернатива, както за периоди на изключване, така и на включване на риска. Изключение е единствено средата на висок систематичен риск в световен мащаб, при която златото явно е по-добрият избор“, коментираха още експертите на банката.

Ако се погледне как са се представяли златото и петролът през последните над 25 години, до голяма степен тази теза изглежда обоснована.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …