събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Да поговорим за лихвения спред…

Да поговорим за лихвения спред…

Лихвената статистика на БНБ, може да се определи като скучно четиво. Цифри, цифри, стойности, процентни пунктове, изобщо, човек може да се загуби докато я чете.

Какво обаче прави впечатление от нея през август?

Едно много важно нещо… Лихвеният спред, или разликата между лихвите по кредитите и депозити продължава да е много висок!

сравнение лихви

Защо това е важно? Защото означава, че банките ще продължат с рекордните си печалби, в среда в която депозитите са при рекордни нива. И докато това не е лоша новина, лошата новина е че депозантите са на ръба да започнат да губят от своите депозити, а пък на бизнеса, предприемачите, купувачите на имоти и потребителите им се налага да работят в среда на относително високи нива на лихвите по кредити.

Българинът ползва най-скъпите кредити в ЕС

Спадът на лихвите при депозитите с договорен матуритет в левове е от 0.95 процентни пункта, до 1.32%, а по тези в евро – с 0.88 процентни пункта до 1.1%.

Годишният процент на разходите (ГПР) по кредитите за потребление в левове през август 2016 г. в сравнение със същия месец на 2015 г. спада с 0.97 пр.п. до 10.93%, а по кредитите за потребление в евро – с 0.43 процентни пункта до 7.41%.

През август 2016 г. годишният процент на разходите по жилищните кредити в левове намалява спрямо август 2015 г. с 0.80 пр.п. до 5.33%, а по жилищните кредити в евро – с 0.02 процентни пункта до 6.19%.

Лихвен спред от 4 до 5% е нещо, което до голяма степен инициира „задъхване“ на икономиката. Трябва да отбележим, че този спред е може би най-високия сред страните от ЕС.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *