петък , февруари 23 2018
Начална Страница / Актуални / Време ли е да залагате срещу миналогодишните победители?

Време ли е да залагате срещу миналогодишните победители?

Изминалата година, бе осмата година на бичия пазар в САЩ. Това обаче, не забави особено нещата. След изненадващата изборна победа на Доналд Тръмп, щатските индекси достигнаха до нови исторически рекорди.

Един от най-големите бикове на Уолстрийт прогнозира корекция през 2017 г.

Щатските индекси се повишиха с 12%, а петролът добави 45% към стойността си. След сериозна волатилност, в крайна сметка, златото приключи с повишение от 9%.

доходност

Всичко това, инициира сериозно повишение на канадския пазар. Водещите индекси в страната добавиха 22% към стойността си, или близо два пъти повече от щатските.

Силното повишение на канадския пазар, води до логичния въпрос – време ли е да се залага срещу него?

Индексният фонд iShares MSCI Canada Fund се повиши с 22% през изминалата година, като от дъното му през януари, ръста е бил дори по-забележителен – в размер на 40%.

Според редица експерти обаче, в момента канадският пазар изглежда „надценен“. А това създава възможност за неговото понижение. За подобен пазар се говори, когато ръстът на основните индекси е твърде изпреварващ събитията.

Техническият индикатор RSI, който обикновено е от 0 до 100, сочи дали един пазар е „надценен“. За такъв, обикновено се приема пазар, който се търгува с подобно съотношение от над 70.

Индикаторът RSI при канадския индекс е 80. Последният път, когато индексът е бил с подобно високо съотношение на индикатора, той е регистрирал спад от 41% през следващите 19 месеца.

Историческа справка сочи, че всеки път когато RSI на канадския индекс се е повишавал над и впоследствие понижавал под нивото от 75 пункта, показателя е отбелязвал средно понижение от 7% през следващите 6 месеца и 9.5% в следващата година.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *