сряда , януари 18 2017
+500
Начална Страница / Актуални / Българинът държи 2% от активите си в акции, 16 пъти по-малко от средното в света

Българинът държи 2% от активите си в акции, 16 пъти по-малко от средното в света

Може ли и трябва ли да инвестираме, ако се притесняваме от нова финансова криза? Ето как стоят нещата у нас и по света, според експерти от ИП „Карол“, изразили своето мнение на специално организиран уебинар на тема на „В какво да инвестирам сега, ако имам спестявания, но се притеснявам от финансова криза?“

Първо започваме разбира се от имотите, които са традиционно една от най-предпочитаните инвестиционни алтернативи от инвеститорите.

Искате по-висока доходност от тази на депозитите? Ето как да я търсите

Оказва се, че ние сме доста далеч пред четири от най-богатите страни като Швейцария, Канада, САЩ и Дания по отношение на собственост на собствени имоти. Около 86% от българите притежават собствен имот. За сравнение този процент е 44 в Швейцария, 63% в Дания, 65% в САЩ и 68% в Канада.

Защо разликата е толкова голяма?

Защото хората в богатите страни са осъзнали, че имотите в които живеят не са актив, който им носи доход, дори напротив. Те са свързани с постоянни разходи.

Stocks-up-770x470

Средното домакинство в световен мащаб има толкова финансови активи, колкото и в собствени имоти. Съотношението е 50 на 50. У нас обаче, портфейлът на средното домакинство е доста различен. В България собствените имоти съставляват почти две трети от активите на домакинството.

Проблемът обаче, не произхожда само от това какъв е процентът от богатството вложен в имоти. Проблемът до голяма степен се корени и в структурата на финансовите активи у нас и по света.

Чуждестранните спестители държат около една трета от спестените средства в депозити.
В акции инвестират 36% от финансовите си активи, а 30% в застраховане и пенсионно осигуряване.

Как стоят нещата у нас?

депозит

Българите насочват цели 77% от спестяванията си в банкови депозити. Ценните книжа заемат едва 2% от техните финансови активи, а 16% са насочени към застрахователни и пенсионни фондове. Или налице е една прекомерна експозиция към банковите депозити, които се отличават с почти нулева доходност.

Ако не в депозити, то в какво да държите спестяванията си?

Plus500

Провери също

милионер

Пет неща, по-важни от един милион, според богатите

Да влязат в клуба на милионерите – това е една от най-общите мечти на повечето …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

plus500