събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / DAX ще се представя по-добре от щатските индекси, щурмува 13 000?

DAX ще се представя по-добре от щатските индекси, щурмува 13 000?

Ситуацията на международните фондови пазари, може да се определи като много противоречива. Има фактори носещи оптимизъм за растеж и движение нагоре за индексите и други, които са притеснителни и ще дадат повод на негативно настроените инвеститори, да говорят за срив на пазара.

Повечето фактори са политически, но те са следствие на икономически фактори, според Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг.

Светът се променя. Живеем в региона, който ще изживее, може би най-голяма еволюция. Говорим за еволюция, защото промяната най-вероятно няма да е толкова рязка и страшна, смята още Цачев.

Виждаме причини за борсов растеж в България и Германия, като последния според нас е най-интересния пазар за ЕС.

Видяхме, че повишаването на лихвите в САЩ не е проблем за щатската икономика. Мисля, че Фед ще се придържа към целта си да качи лихвата до 3% до към 2018, или началото на 2019-та. Победата на Тръмп на изборите не е сериозен фактор за бягство от инвестиции. Дори напротив, както видяхме, това доведе до ръст на пазара.

Това което не одобрявам е протекционизма, който се развива в САЩ. Това е най-големия риск, защото води до финансови сътресения и търговски войни и смятам, че този фактор трябва да го имаме в предвид, допълни още експертът.

Едва ли ще видим срив за пазарите в Европа и САЩ. Те най-вероятно ще продължат с ръста си, като този в Европа е възможно да е далеч по-ускорен от щатския, прогнозира още Цачев.

евра

Не мисля, че ще видим ръст на еврото над 1.15. Така че търговските предимства няма да пострадат. Финансовия сектор в Европа се стабилизира. Италианските банки са проблемното звено, но не мисля, че няма да видим нещо по-сериозно. Всеки спад на еврото и индексите ще е възможност, за да се заемат позиции от инвеститорите. Трябва разбира се внимателно да се преценяват събитията.

Инвестицията на тази година ще са акциите. Секторите които ще продължат да се представят добре, най-вероятно ще са индустрията, технологията, финансите.

Добре е да се разчита на един умерен икономически ръст в глобален мащаб, едва ли ще видим „прегряване“, или сериозно забавяне. По отношение на добива на суровини ще има също умерен ръст. Още е рано да говорим за силни темпове на суровините. Акцентът ще е към инвестиции в акции.

Вероятно ще видим интересни събития около изборите в ЕС. Драмата с БРЕКЗИТ тепърва ще се разплита, или заплита, защото няма адекватна реакция от политиците.

Ако Франция и Германия напуснат еврозоната, това означава колосална финансова криза. Дори и Люпен да спечели изборите, обаче, никой политик няма да тръгне срещу еврозоната. Затова изборите няма да са източник на съществен срив. Ще видим оформяне на ЕС като нов фактор в глобалната икономика и политика.

Конкретно за България. Ние също ще се сблъскаме с избори, но българския бизнес е претръпнал от тези промени и можем да говорим за ръст от 3%. Защо? Просто от комбинацията от инициативност в частния сектор и по-достъпни кредити. Банките започват да наливат повече средства в реалната икономика. Те ще активизират политиката си да стимулират компаниите да инвестират повече.

По отношение на еврото, много е вероятно да видим консолидация около нивото от 1.10. Политиката на Белия дом върви към отслабване на долара, защото САЩ няма съществени предимства във външната търговия. Но всъщност проблемът на долара ще бъде сериозен едва когато говорим за инфлация и промяна на лихвената политика от страна на ЕЦБ. Т.е. нещо, което би се случило края на тази година, дори през следващата година.

Затова нашите прогнози са – търговията евро-долар да продължи да търси баланс, около 1.10. Не случайно виждаме един уникален период на спокойна търговия за валутната двойка през последните две години. Този баланс ще продължи, докато ЕЦБ не започне да е много по-агресивна по отношение на лихвите.

Очакваме немския пазар да расте по-бързо от щатския и европейските спестители ще търсят къде да вложат парите си на местна почва. Тепърва предстои DAX да щурмува 12 000 и спокойно да го видим 13 000 при следващия ръст на пазара. Всички индикатори дават сигнал, че пазарът е силен и върви нагоре.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *