четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Страните с най-голям правителствен дълг

Страните с най-голям правителствен дълг

Правителственият дълг е сериозно бреме за всяка една страна и нейните жители, и чест източник на стартирали кризи.

И ако си мислите, че щатското правителството е сред най-задлъжнелите в света, то грешите. САЩ се нарежда извън челната десетка на страните с най-голям правителствен дълг, заемайки престижната 11-та позиция.

Общите черти на хората без дългове

А ето и кои са страните с най-големи правителствени дългове в света, според изданието WEF:

дълг

10. Белгия – 106.3% от БВП

Страната е дом на някои от най-влиятелните хора в света, благодарение на Брюксел и позиционирания в града европейски парламент. Това обаче, не пречи Белгия да е на десето място, когато става въпрос за размер на правителствения дълг.

9. Кипър – 108.7% от БВП

Страната съумя да намали правителствения дълг спрямо миналата година, когато той бе при ниво от 112%. Това обаче, не успява да я извади все още от челната десетка.

8. Бутан – 115.7% от БВП

Тази малка азиатска страна е в близост до Индия, а икономиката й е почти изцяло зависима от тази на големия си съсед.

7. Кейп Верде – 119.3% от БВП

Още една малка островна нация, ориентирана към икономика на услуги. Тя обаче, страда по отношение на природни ресурси, като й се налага да внася 82% от потребяваната храна.

6. Ямайка – 124.3% от БВП

Малката островна държава също разчита изключително на туризма, като секторът на услугите допринася за около 80% от БВП. Високата престъпност, корупция и безработица обаче, дърпат икономиката надолу.

5. Португалия – 128.8% от БВП

Страната излезе от спасителната си програма в средата на 2014-та година, като все още се мъчи с възстановяването на икономиката си.

4. Италия – 132.6% от БВП

Италия се отличава с второто най-високо ниво на правителствен дълг към БВП в рамкита на еврозоната. Страната се сочи и като сериозен източник на напрежение за еврозоната, в светлината на предстоящия референдум за конституционални реформи.

3. Ливан – 139.1% от БВП

Страната бе сериозна туристическа дестинация, но войната в Сирия и местните политически сътресения, промениха това, което доведе до забавяне на икономиката.

2. Гърция – 178.4% от БВП

Гърция продължава да изпитва трудности след дълговата криза от 2010-та година, като признаците сочат към ново противопоставяне с кредиторите, след постигането на крехък баланс преди година и половина.

1. Япония – 248.1% от БВП

И рекордьор по правителствен дълг към БВП е Япония. Страната е в много деликатна ситуация. Икономиката й расте много бавно, а централната банка въведе отрицателни лихви.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *