вторник , май 23 2017
Начална Страница / Актуални / Страните с най-голям правителствен дълг

Страните с най-голям правителствен дълг

Правителственият дълг е сериозно бреме за всяка една страна и нейните жители, и чест източник на стартирали кризи.

И ако си мислите, че щатското правителството е сред най-задлъжнелите в света, то грешите. САЩ се нарежда извън челната десетка на страните с най-голям правителствен дълг, заемайки престижната 11-та позиция.

Общите черти на хората без дългове

А ето и кои са страните с най-големи правителствени дългове в света, според изданието WEF:

дълг

10. Белгия – 106.3% от БВП

Страната е дом на някои от най-влиятелните хора в света, благодарение на Брюксел и позиционирания в града европейски парламент. Това обаче, не пречи Белгия да е на десето място, когато става въпрос за размер на правителствения дълг.

9. Кипър – 108.7% от БВП

Страната съумя да намали правителствения дълг спрямо миналата година, когато той бе при ниво от 112%. Това обаче, не успява да я извади все още от челната десетка.

8. Бутан – 115.7% от БВП

Тази малка азиатска страна е в близост до Индия, а икономиката й е почти изцяло зависима от тази на големия си съсед.

7. Кейп Верде – 119.3% от БВП

Още една малка островна нация, ориентирана към икономика на услуги. Тя обаче, страда по отношение на природни ресурси, като й се налага да внася 82% от потребяваната храна.

6. Ямайка – 124.3% от БВП

Малката островна държава също разчита изключително на туризма, като секторът на услугите допринася за около 80% от БВП. Високата престъпност, корупция и безработица обаче, дърпат икономиката надолу.

5. Португалия – 128.8% от БВП

Страната излезе от спасителната си програма в средата на 2014-та година, като все още се мъчи с възстановяването на икономиката си.

4. Италия – 132.6% от БВП

Италия се отличава с второто най-високо ниво на правителствен дълг към БВП в рамкита на еврозоната. Страната се сочи и като сериозен източник на напрежение за еврозоната, в светлината на предстоящия референдум за конституционални реформи.

3. Ливан – 139.1% от БВП

Страната бе сериозна туристическа дестинация, но войната в Сирия и местните политически сътресения, промениха това, което доведе до забавяне на икономиката.

2. Гърция – 178.4% от БВП

Гърция продължава да изпитва трудности след дълговата криза от 2010-та година, като признаците сочат към ново противопоставяне с кредиторите, след постигането на крехък баланс преди година и половина.

1. Япония – 248.1% от БВП

И рекордьор по правителствен дълг към БВП е Япония. Страната е в много деликатна ситуация. Икономиката й расте много бавно, а централната банка въведе отрицателни лихви.

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *