понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Актуални / Депозитите у нас продължават да растат и през август!

Депозитите у нас продължават да растат и през август!

Лихвите по депозитите са при рекордно ниски нива. Сигурно си мислите, че това кара родните спестители да търсят други инвестиционни алтернативи? Не точно…

Рекорден брой депозити над един милион лева

През август депозитите на домакинствата регистрираха поредното си повишение на месечна база до нова рекордна стойност – 43.73 милиарда лева, или ръст от 6.9% на годишна база. За сравнение през юли депозитите бяха в размер на 43.69 милиарда лева.

депозити

Лошата новина за спестителите е, че лихвите по този род депозити са толкова ниски, че носят отрицателен доход за най-малките такива (които между другото са и най-многобройни).

Ето и един пример…

При 1% лихва по депозита (което между другото е отлично предложение и доста над това, което повече от най-големите банки дават), за сумата от 1000 лева, депозанта ще получи 1010 лева след година.

След удържане на таксите по поддържане на сметките, които често са в диапазона на 1-2 лева на месец, или 12-24 лева на година, сумата която ще получите след 12 месеца вече е под първоначално внесената!

Само ще посочим няколко примера, за по-добре ориентирали се спестители…

От началото на годината имотите са поскъпнали с между 5 и 10% във водещите градове, като доходността от наеми също е при нива над 5% на година.

Индексът на сините чипове SOFIX вече е с 5% над нивата си от началото на годината и то без да се отчитат дивидентите.

Или казано по друг начин, хората ориентирали се към алтернативни инвестиции в началото на годината, вече берат първите плодове от това…

Разбира се, че алтернативните инвестиции са свързани с помането на по-високи рискове, а бъдеща доходност при тях не може да се гарантира. И все пак замислете се искате ли да продължите да губите от депозитите си?

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *