четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Тези финансови навици са полезни по пътя към богатството

Тези финансови навици са полезни по пътя към богатството

Никой не може да се позволи да има лоши финансови навици. Независимо от това на каква възраст сте, експертите са на мнение, че някои финансови навици са критични за бъдещата ви финансова независимост (богатство).

Какви обаче са тези навици, които са добри по отношение на доброто управление на финансите? Ето някои споделени от експертите такива:

Част от тях включват да живеете под възможностите си, да следите и контролирате разходите си, да заделяте за допълнително пенсионно осигуряване и др.

Дневните навици на най-богатите

Хората, които се справят добре с парите е много по-вероятно да въведат автоматично пестене в сметки, където средствата им се управляват и инвестират на фондовите пазари, според Дара Лубер, ръководител на звенозо за пенсионно управление към TD Ameritrade.

богатство

Според експертът, разумното ползване на кредитните карти и ползване на малък брой подобни инструменти е друга отличителна черта на хората с добри възможности.

„Индивидите, които се справят с парите много по-вероятно гледат на себе си като на спестители, отколкото на консуматори“, допълва още Лубер.

А как стоят нещата по отношение на риска? Дали хората в добро финансово здраве поемат или избягват рисковете?

Успешните хора определено „не слагат всичко в една кошница“, а после следят състоянието на кошниците си много внимателно.

Най-полезните сайтове по пътя към богатството

„Финансово отговорните индивиди имат склонност да насочват средствата си към инвестиционни схеми, включително и индивидуални брокерски сметки, фондове за спешни нужди, пенсионни фондове и др.“, коментира Лубер.

„Веднъж инвестирали средствата си обаче, те не ги забравят. Регулярно следят какво се случва със спестяванията им и са готови да реагират“, допълва още експертът.

Навиците на финансово успешните хора, коментира и друг експерт – Тифани Улка, от VFG Associates, застрахователна и инвестиционна компания.

Според Уелка, разликата между умните във финансово отношение хора и останалите, до голяма степен се корени в психологията.

DGH-Good-Financial-Habits

На първо място, успешните хора не се притесняват за средствата си. „Те са почти социопати“, коментира Уелка. „На тях им е много по-лесно да се разграничат от емоционални фактори, които карат нормалните инвститори да изпадат и да се поддават на паниката“, коментира още консултанът.

Мъдрите хора мислят също така дългосрочно. „Обикновено тези хора мислят за периоди, които никога не са в полето на полезрението на нормалните инвеститори. Колкото по-дългосрочен е хоризонтът, толкова по-добре за инвеститорите“, коментира Уелка.

По отношение на активите, мъдрите хора инвестират средствата си по две направления. На първо място към сигурни инвестиции и на второ – към ориентирани към ръст и стойност компании. „Те няма да инвестират всичко в рискови инвестиции“, коментира Уелка.

Тези неща ви пречат да станете богат!

Чувствителнстта им към данъците, които плащат са друг критичен за успешните инвеститори фактор. „Те не плащат повече от справедливия дял, който смятат, че трябва да плащат“, смята Уелка.

Добрите финансови навици до голяма степен корелират и с други добри навици.

„В изследвания открихме, че хората, които считат, че се справят добре с парите, често пренасят дисциплината от личния си живот в инвестициите си. Т.е. по принцип са дисциплинирани. Те също така се подсигуряват, че здравето им е в добро състояние, като често и редовно посещават лекарите си.“, допълва още Уелка.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …