понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Най-после добри новини за пазарите, S&P 500 на крачка от нов исторически връх

Най-после добри новини за пазарите, S&P 500 на крачка от нов исторически връх

Оповестените данни за заетостта и безработицата в САЩ днес, най-после бяха така дългоочакваната добра новина от инвеститорите. През юни новосъздадените работни места в най-голямата световна икономика са били 287 000, след едва 11 000 през май, след ревизия.

Резултатът превиши с много средните очаквания на анализаторите, които бяха за ръст от 180 000 през изминалия месец. В същото време нивото на безработицата възлезе на 4.9%, което е повишение спрямо отчетената през май безработица в размер на 4.7%.

Най-важният въпрос на щатските пазари в момента

При други обстоятелства, подобни добри новини можеха и да доведат до спад на щатските индекси, защото щяха да повишат опасенията за скорошно увеличение на лихвите от страна на Фед.

безработица

Такива очаквания обаче не се материализираха в момента, предвид на несигурността на световните финансови пазари, след излизането на Великобритания от ЕС.

Средните очаквания на инвеститорите са, че Фед няма да пипа лихвите поне до средата на следващата година.

В отговор на данните, щатските индекси отбелязаха сериозни повишения. Широкият индекс S&P 500 добави над 1% към стойността си до нива от 2 124 пункта, и е само на 10-на пункта от исторически най-високата си стойност, постигната преди близо година и два месеца.

Дори и въпреки добрите данни за изминалия месец обаче, щатската икономика е добавяла средно по 147 000 нови работни места през последните три месеца, което е понижение от близо 200-те хиляди работни места през първото тримесечие на годината, припомнят експерти.

„Ако вземете данните от последните три месеца и ги осредните – което наистина би следвало да направите, условията на пазара на труда проявяват признаци на подобрение. Безспорно обаче, има тенденция на забавяне в степента на това подобрение“, смята Хю Джонсън, изпълнителен директор на Hugh Johnson Advisors LLC, цитиран от Bloomberg.

“Това е нормално да се очаква, когато се достигне до ситуация на пълна заетост, каквато смятам, че е налице в момента на пазара“, допълва още експертът.

Заетостта през юни до голяма степен се е повишила, след връщането на работа на близо 35 100 стачкуващи работници във Verizon Communications Inc.

Едва 5.8 милиона са били работещите на непълно работно време през юни, изразили желание да преминат към пълен работен ден. Това бе най-ниската стойност от октомври на миналата година.

Средното почасово заплащане се е повишило с 0.1% на месечна база през юни. На годишна база, ръстът на показателя е бил 2.6%, или минимално под прогнозирания ръст от 2.7%.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …