понеделник , февруари 19 2018

Dow 30 000 пункта?

Щатските индекси са близко до рекордните си стойности. Индексът на сините чипове Dow Jones проби психологическата граница от 21 000 пункта и вече е в „неизследвана“ територия.

Експертите започнаха да се надпреварват в прогнозите си, относно това докъде може да се повиши индексът на сините чипове, като започнаха да се чуват дори прогнози от 30 000 пункта.

Какво обаче, може да изстреля индекса до това ниво?

Инвеститорите, не изглеждат обезкуражени от очакваното повишение на лихвите, от страна на Фед. Дори напротив, изказването на Йелън от края на миналата седмица, което почти потвърждава на 100%, че ще станем свидетели на повишение на лихвите след седмица, не оказа низходящ натиск върху акциите.

Това кара Брад МакМилан, от Commonwealth Financial Network да направи доста смела прогноза.

Според МакМилан, в момента съотношението цена-печалба за индекса е при ниво от 27.93. Това е по-високо от когато и да е било в историята, с изключение на нивото му от 32.56, през 1929-та година, както и 44.20 през 1999-та година.

Нови исторически рекорди за трите водещи щатски индекси

Експертът заключава, че ако индексът следва движението си от 1999-та година, то той може да се повиши с още 60%. Това би отвело индексът Dow до нива от 30 000, а широкия S&P 500 – до 3 500 пункта.

частни компании

Дори и индексът „само“ да достигне нивата си от 1929-та година, това би означавало повишение до 24 000 пункта, според МакМилан, а S&P 500 – до 2 700 пункта.

„Това са следващите граници и единствените значими нива от техническа гледна точка за пазара. Все още може да има сериозен възходящ потенциал за индекса“, коментира МакМилан.

„В краткосрочен план, няма никакви причини, защо пазарът да не продължи да се повишава и всички ние, можем да се насладим на това повишение. То може да приключи, дори по-добре, отколкото много от нас смятат в момента“, допълва още експертът.

И други специалисти, смятат, че повишението за щатските индекси все още не е изчерпано. Един от тях е Джим Райд, от Deutsche Bank. Той посочва, към наскорошните добри данни за промишлената активност в световен мащаб, като доказателство, че потенциалът за ръста, все още може да не е изчерпан.

Райд, изразява мнение, че потенциален по-нататъшен ръст от между 10 и 20%, не е изключен.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *