понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Dow при 20 000 пункта, носи малко облаги за повечето американци

Dow при 20 000 пункта, носи малко облаги за повечето американци

Индексът на сините чипове Dow Jones, се повиши над психологическата граница от 20 000 пункта за пръв път в историята си. Това обаче, не е толкова значим факт за повечето американци, поради сериозната концентрация на богатство в страната.

Около 10% от американците, държат близо 80% от американските акции, или рекордно висока концентрация. Така, че ръстът от 23% на индекса през изминалата година, е облагодетелствало основно малка част от американското население.

Нови исторически рекорди за трите водещи щатски индекси

Индексът на сините чипове, нарасна близо два пъти по време на двойния президентски мандат на Барак Обама. В този период обаче, ръстът на заплащането на американците е стагнирало, особено за тези с по-ниско образование. Това бе и една от основните причини, за изненадващата победа на президента Тръмп.

щатски индекси

Сега основно предизвикателство за Тръмп е да съдейства водещата световна икономика да ускори темпа си на ръст, което да се отрази в ръст и на реалното заплащане за американците.

Според изследване на Едуард Уолф, икономист в университета в Ню Йорк, най-богатите 10% от домакинствата, държат 81.4% от американските акции, към 2013-та година. Това е най-високата стойност на показателя в историята.

За сравнение, средните 60% от американските домакинства, притежават едва 7.7% от акциите. В тези цифри са включени индивидуалните спестовни планове на американците, както и инвестираните във взаимни фондове средства.

„Всеки бум във фондовия пазар от тук нататък, най-вероятно ще се изтърве от основната част от американците“, коментира още Уолф.

Други проучвания на университета в Калифорния сочат, че най-богатият 1% от американците, държат 44% от щатските акции, през 2012-та година.

Трябва да се отбележи и факта, че само една четвърт от по-бедната половина сред американските домакинства притежават акции. Средният портфейл на тези американци е 54 000 долара.

На противоположния фронт, сред 10-те процента от най-богатите щатски домакинства, цели 90% имат портфейл в акции, средната стойност на който е 970 000 долара.

Изследвания сочат, че когато фондовия пазар е стабилен, много от компаниите издават нови акции, част от средствата от които, използват за добавяне на работни места. Например през 2010-та година, 62% от работните места в стартъпите, са били добавени, след като тези компании са станали публични.

За основната част от американците, най-голям източник на богатство, продължават да са техните домове. И докато фондовите пазари, започнаха да се възстановяват от 2009-та година насам, имотите продължиха със слабото си представяне до 2012-та година. Цените на имотите, се върнаха при нивата си от преди рецесията едва през септември на миналата година.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Един коментар

  1. Добре е да се инвестира и да се печели допълнителен доход. Купуването на акции, петрол и злато може да доведе до солидна печалба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *