петък , декември 15 2017
Начална Страница / Актуални / Драги „уби“ надеждите на инвеститорите за допълнителни стимули

Драги „уби“ надеждите на инвеститорите за допълнителни стимули

Надеждите на инвеститорите за допълнителни стимули от страна на ЕЦБ, бяха „убити“ днес. Ръководителят на финансовата институция – Марио Драги заяви, че ръководената от него институция ще проучи възможностите, за да не бъдат изчерпани облигациите обект на изкупуване. От банката обаче, не смятат, че на този етап са необходими допълнителни стимули.

Играта на „котка и мишка“ между ЕЦБ и търговските банки се задълбочава

Решението до голяма степен разочарова инвеститорите, които реагираха първоначално с разпродажби на европейските активи. Впоследствие обаче, те размислиха и загубите бяха възстановени.

Всъщност очакванията бяха, че програмата за обратно изкупуване на облигации ще бъде удължена, предвид на факта, че до нейното изтичане остават едва шест месеца.

драги

Европейската централна банка все още е далеч от целта си за инфлация в размер на 2%. Доларът поскъпна спрямо йената, като запази нивата си на търговия без съществена промяна спрямо еврото.

„Промените в средата не са толкова големи, че да налагат съществени мерки и промяна в политиката“, коментира Драги по време на пресконференцията след срещата на ЕЦБ.

Двадесетте и пет члена на паричния комитет, гласуваха да се запази нивото на лихвите по рефининсиране при нула, а лихвите по депозитите да останат минус 0.4%. Програмата за обратно изкупуване на активи бе запазена при ниво от 80 милиарда евро на месец, до март на следващата година.

„Драги знае какво трябва да бъде направено – а именно удължаване на програмата за обратно изкупуване на активи отвъд март на следващата година“, смята Ричард Баруел, главен икономист в BNP Paribas Investment Partners.

По време на срещата си, ЕЦБ потвърди още очакванията си за инфлация от 1.6% през 2018-та година, като леко занижи прогнозите си за инфлация – до 1.2%, спрямо предишните такива за 1.3%.

Занижена бе и прогнозата за ръст на еврозоната през следващата, както и по-следващата година до 1.6%, спрямо предходните очаквания за ръст от 1.7%.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *