петък , август 18 2017
Начална Страница / Актуални / Две трети от хората не знаят най-важното нещо в кредитите и инвестициите

Две трети от хората не знаят най-важното нещо в кредитите и инвестициите

Много от нашите статии са насочени към това да покажат, колко е важно да живеем под възможностите си, за да можем да пестим, а спестените средства да се умножават, благодарение на феномена наречен „сложна лихва“.

Оказва се обаче, че може би сме избързали една крачка напред и преди това е трябвало да обясним какво всъщност е сложна лихва.

Причината – ново изследване сочи, че само една трета от американците знаят и разбират какво точно е „сложна лихва“.

Няма да омаложаваме финансовата грамотност на хората „отвъд океана“, които оперират на най-развития фондов пазар в света и ще приемем, че подобен е процентът на хората и у нас, които наистина разбират това понятие.

compoundinterest

Та, може би 66% от хората у нас също не са наясно, какво е сложна лихва…

Та какво е едно от основните понятия в инвестирането, което на практика е почти всичко, което трябва да знаете, за да имате успех в постигането на дългосрочните си цели?

Вижте още: Как кутия цигари на ден може да се превърне в милион лева…

На практика сложното олихвяване е нещо съвсем просто. Приемете, че имате 1000 лева в спестовната си сметка, която получава 1% годишна лихва. За да опростим примера ще приемем, че тази лихва се начислява веднъж в годината.

Това означава, че след една година ще сте изкарали 10 лева, или сумата с която разполагате ще е вече 1 010 лева. Ако оставите средствата си отново при същата лихва за още една година, вече лихва ще се начислява, не само на вашите 1000 лева, но и на 10-те лева, които сте изкарали. Т.е. след още една година ще имате лихва от 10 лева и 10 стотинки. Това на практика е сложната лихва.

Сложното олихвяване може да работи във ваша полза…

million

Както вече споменахме, ако започнете да спестявате от 18 годишна възраст и заделяте по 57.7 лева на месец, то при доходност от 10% годишно ще разполагате с един милион лева, когато се пенсионирате на 65 години. Именно благодарение на сложната лихва.

Но сложното олихвяване може да работи и срещу вас…

Credit-Card-Trap

Когато говорим за изпадане във „вечната спирала на дългове“, отново е заради сложната лихва. Например, когато поддържате баланс по кредитната си карта, финансовата институция ще начислява лихва на цялата дължима сума, включително и на лихвите.

Например, ако ползвате лимита си до край и решите да плащате само минималната погасителна вноска, то трябва задължително да имате в предвид следното: кредитна карта с лимит от 2 000 лева, лихвен процент от 18% и минимална погасителна вноска от 2% по ползваната сума, ще ви отнеме около 370 месеца, или над 30 години, за да я покриете напълно. Защо толкова дълго? Отново поради феномена сложна лихва…

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …