понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Актуални / Две трети от хората не знаят най-важното нещо в кредитите и инвестициите

Две трети от хората не знаят най-важното нещо в кредитите и инвестициите

Много от нашите статии са насочени към това да покажат, колко е важно да живеем под възможностите си, за да можем да пестим, а спестените средства да се умножават, благодарение на феномена наречен „сложна лихва“.

Оказва се обаче, че може би сме избързали една крачка напред и преди това е трябвало да обясним какво всъщност е сложна лихва.

Причината – ново изследване сочи, че само една трета от американците знаят и разбират какво точно е „сложна лихва“.

Няма да омаложаваме финансовата грамотност на хората „отвъд океана“, които оперират на най-развития фондов пазар в света и ще приемем, че подобен е процентът на хората и у нас, които наистина разбират това понятие.

compoundinterest

Та, може би 66% от хората у нас също не са наясно, какво е сложна лихва…

Та какво е едно от основните понятия в инвестирането, което на практика е почти всичко, което трябва да знаете, за да имате успех в постигането на дългосрочните си цели?

Вижте още: Как кутия цигари на ден може да се превърне в милион лева…

На практика сложното олихвяване е нещо съвсем просто. Приемете, че имате 1000 лева в спестовната си сметка, която получава 1% годишна лихва. За да опростим примера ще приемем, че тази лихва се начислява веднъж в годината.

Това означава, че след една година ще сте изкарали 10 лева, или сумата с която разполагате ще е вече 1 010 лева. Ако оставите средствата си отново при същата лихва за още една година, вече лихва ще се начислява, не само на вашите 1000 лева, но и на 10-те лева, които сте изкарали. Т.е. след още една година ще имате лихва от 10 лева и 10 стотинки. Това на практика е сложната лихва.

Сложното олихвяване може да работи във ваша полза…

million

Както вече споменахме, ако започнете да спестявате от 18 годишна възраст и заделяте по 57.7 лева на месец, то при доходност от 10% годишно ще разполагате с един милион лева, когато се пенсионирате на 65 години. Именно благодарение на сложната лихва.

Но сложното олихвяване може да работи и срещу вас…

Credit-Card-Trap

Когато говорим за изпадане във „вечната спирала на дългове“, отново е заради сложната лихва. Например, когато поддържате баланс по кредитната си карта, финансовата институция ще начислява лихва на цялата дължима сума, включително и на лихвите.

Например, ако ползвате лимита си до край и решите да плащате само минималната погасителна вноска, то трябва задължително да имате в предвид следното: кредитна карта с лимит от 2 000 лева, лихвен процент от 18% и минимална погасителна вноска от 2% по ползваната сума, ще ви отнеме около 370 месеца, или над 30 години, за да я покриете напълно. Защо толкова дълго? Отново поради феномена сложна лихва…

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …