Начална Страница / Актуални / Един от най-сигурните начини да печелите на фондовите пазари

Един от най-сигурните начини да печелите на фондовите пазари

Един от най-сигурните начини да си загубите парите на фондовите пазари, е като купувате опции „извън пари“. До този извод експертите са достигнали на база на достатъчно статистика и брой наблюдения.

Ако променим някои компоненти на това твърдение обаче, може да открием и един от най-сигурните начини да се изкарват пари на фондовите пазари.

Ето как да заложите за край на бичия пазар в САЩ, с използването на опции

Щом като един от най-сигурните начини да губите пари е като купувате опции „извън пари“, то би следвало да е в сила и противоположното твърдение – един от най-сигурните начини да се „изкарват пари“ е като продавате опции „извън пари“, или ако вие сте издателя на опции.

Какво обаче, на практика означава да се купуват, или продават опции „извън пари“?

опции

Опциите дават право да купувате акции на един актив, при определена в момента цена, но в бъдещ момент. Да са „извън пари“ опциите, означава страйка на кол-опциите да е над текущата цена на актива, а страйка на пут-опциите да е под настоящата цена на актива.

За съжаление продажбата на опции има няколко недостатъка. Тя до голяма степен е затворена за малките инвеститори, защото изисква по-голям по размер капитал, маржин акаунт, както и по-сериозни изисквания за „гаранции“.

Замисляли ли сте се, защо издаването на опции, е запазена марка на големите финансови институции и защо в отчетите им се отделя специално внимание на обема на търговия с деривати, където влиза и търговията с опции. А имайте в предвид, че големите институции не купуват, а продават (издават опции, на малките инвеститори) опции.

При продажбата на опции, основният ви приятел е времето. Именно с течение на времето, се наблюдава естественото отпадане на заложената премия в цената на една опция, която вие на практика прибирате в джоба си, като издател.

Разбира се за по-голяма сигурност, може да комбинирате продажбата на едни опции, с покупката на същите, но „в пари“.

 

Има и една уловка… Инвеститорите трябва да са наясно, че продажбата на опции е изключително рискова. Защото ако актива поскъпне прекомерно, загубата им може да е „неограничена“. Или напълно противоположно на основния мотив за покупка на опции – а именно ограничаване на загубата до стойността на опцията.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *