сряда , февруари 22 2017
Начална Страница / Актуални / Не само българите не сме доволни от заплатите си…

Не само българите не сме доволни от заплатите си…

Повечето хора се чувстват неправилно оценени по отношение на трудовото си възнаграждение. Този проблем е ясно изразен не само у нас, където заплатите са сред най-ниските в ЕС, но и в най-голямата световна икономика.

Изследване на American Psychological Association от изминалата година сочи, че близо половината от работещите американци смятат, че не са справедливо възнаградени за техните усилия.

Ново проучване на организацията обаче сочи, че 59% от работещите в САЩ, които започват работа някъде, приемат първото предложение за заплата, което им се направи и не се опитват да преговарят за по-високо.

заплата, възнаграждение

От тези които преговарят обаче, само един от десет успяват да достигнат до по-високо начално възнаграждение. И макар процентът да не е на ваша страна, все пак е по-голям от нула, ако не се опитвате да преговаряте.

Изследването стига до извода, че мъжете е много по-вероятно да преговарят за по-високо възнаграждение, в сравнение с жените. Близо 70% от жените не повдигат въпрос за по-високо възнаграждение, като само 4% от тях получават повече пари.

За сравнение, близо половината от мъжете искат по-високо възнаграждение, като 15% от тях го получават. Този факт в известна степен може да обяснява разликата във възнаграждението между половете.

Вероятността да се преговаря, до голяма степен зависи от възрастта на работещите. Две трети от хората на възраст между 45 и 54 години приемат заплатата, която им се предлага, спрямо 60% от младите.

Провери също

Какви са най-големите пенсионни страхове на американците?

Американците не пестят достатъчно за пенсионирането си. За съжаление, българите също… Една трета от пълнолетните …