събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Еврозоната и еврото заплашени от заличаване, този път от Италия

Еврозоната и еврото заплашени от заличаване, този път от Италия

Европа може да се насочва към катаклизъм, който да доведе до разпадане на еврозоната, предупреждава нобеловият лауреат Джоузеф Щиглиц.

Шест „черни лебеда“, които могат да променят човечеството завинаги

В интервю пред финансовото издание Business Insider, експертът предупреждава, че в основата на този разпад може да стои Италия.

Политически събития, подобни на тези във Великобритания, но този път с източник Италия, могат да са пагубни за страните ползващи еврото като основна вулта, смята Щиглиц.

евра

„Смятам, че най-вероятната заплаха пред единството на еврозоната е катаклизъм подобен на Brexita-а. С други думи, членовете на еврозоната са демократични страни, а в не една от тях се наблюдава нарастване на враждебността към еврозоната.“ коментира експертът.

„Това ще е края на еврозоната. Това, което ще се случи е нарастване на консенсусното мнение, че единна Европа не работи. Дигнозата ще е провал на еврото“, прогнозира още Щиглиц.

На въпроса, дали подобен катаклизъм може да е резултат от политическите и икономическите проблеми в Италия, Щиглиц отговаря – „Това е голям риск. Много хора в момента се опитват да работят съвместно с Матео Ренци, за да го накарат да се откаже от планирания референдум в страната“.

Ренци е убеден в успеха на провежданите от него реформи, като смята, че референдум в Италия за оставане на Италия в еврозоната, на практика ще е референдум и за неговите промени.

„Моете усещане е, че всеки който се опасява от избягване на катаклизми, на практика трябва да се откаже. В противен случай рисковете са към насочвене към следващото подобно събитие, макар и с друг източник“, смята Щиглиц.

Въпреки призивите на много лидери, че референдум в Италия не бива да се провежда, на практика той едва ли ще бъде спрян, предвид на оставащите само няколко месеца, до неговото осъществяване.

Ниската продуктивност и слаб ръст на еврозоната, са в основата на това, някои членки на еврозоната да обмислят напускането на съюза и продължаване самостоятелно напред.

Други експерти смятат, че дори и Италия да запази членството си в еврозоната, следващата заплаха пред целостта на съюза, ще се появи много скоро и най-вероятно по направление на Гърция.

Така, че бъдещето на еврозоната и в частност на единната валута е по-несигурно отвсякога.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *