събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Фед запази лихвите, очаква две повишения до края на годината

Фед запази лихвите, очаква две повишения до края на годината

Фед запази нивото на лихвите без промяна вчера, като сигнализира, че все още е на път към две повишения през тази година.

От резервът сигнализираха обаче, че темповете на повишение през следващите години може да се забави, предвид на по-бавното икономическо развитие на най-голямата щатска икономика.

Пътят на повишение на лихвите през тази година обаче, изглежда неравен, като шест от 17-те члена на паричния комитет, прогнозират само едно повишение тази година. За сравнение само еди член на комитета имаше подобни очаквания на срещата през март.

Силно забавяне на темповете на заетост в САЩ през май, повишиха опасенията на членовете на резерва за потенциално забавяне на икономиката.

yellen-thinks-the-fed-will-raise-rates-this-year

Ръководителят на Фед – Джанет Йелън, призна нуждата да се видят ясни сигнали за сила на икономиката, преди да се повишат лихвите.

„Трябва да се убедим, че моментът е станал подходящ“, коментира Йелън по време на пресконференцията след решението.

Фед също така прогнозира, че най-голямата световна икономика ще нарасне с 2% през следващата година, което бе с 0.1 процентни пункта по-малко от предходните прогнози на резерва.

Намалена бе и дългосрочната прогноза за подходящо ниво на лихвите, с четвърт процентен пункт до 3%. Това бе пореден индикатор, че резервът ще е далеч по-малко агресивен в действията си.

Пазарът не разбра особено добре Йелън, дали лихвите ще бъдат повишени на следващата среща през юли, или не.

„Не мога да кажа точно, дали ще повишим лихвите на някоя от следващите две срещи, но това е възможно“, коментира Йелън. „Не е невъзможно до юли да видим данни, които да покажат, че щатската икономика се развива отлично“, допълни още ръководителят на Фед.

Според Йелън, щатската икономика е набрала скорост от април, но пазарът на труда е дал признаци на индикации за слабост.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …