неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Какви са мотивите на финансовите мошеници от Уолстрийт?

Какви са мотивите на финансовите мошеници от Уолстрийт?

Уолстрийт се напълни с мошеници през последните години. Имена като Мадоф, Милкен, Фастоу, Козловски и Станфорд, все още носят горчиви спомени на инвеститорите и регулаторите.

Какво обаче е мотивирало тези хора да прибегнат до извършването на тези финансови престъпления? Отговор на този въпрос се опитва да даде Еужен Солтс, в книгата си „Защо го направиха: Какво си мислиха престъпниците с бели яки“.

Солтс представя няколко теории в книгата си, една от които е тази, че много от висшите мениджъри във финансовата среда оперират в „мътна среда“, където моралните схващания за „правилно“ и „погрешно“ се размиват.

Жером Кервиел – мошеник или изкупителна жертва?

Солтс стига по-далеч, като пише около 50 писма на осъдени за финансови престъпления, излежаващи своите присъди, с въпроса какво ги е мотивирало да прибегнат до подобни действия.

мадоф

И може би, изненадващ до голяма степен е фактът, че някои от излежаващите присъдите са му отговорили.

Бърни Мадоф, излежаващ в момента 150-годишна присъда и на възраст 78 години в момента коментира – „Това е като комедия от грешки. За да покривам загубите, реших да вземам пари от хеджфондовете. За да мога да направя това сметнах, че е добре да се придържам към дългосрочна стратегия да не връщам парите на инвеститорите. Продължавах да вземам още пари и се надявах, че когато пазара ми позволи ще мога да оправя нещата“.

Козловски, излежаващ шест и половина годишна присъда, заяви в писмо, че основната причина за престъпленията му е било неговото его. „Бордът бе готов да ми даде всичко, което си поисках. Вярвахме, че можем да направим всичко… Аз, и дори борда, бяхме станали заложници на собствената си арогантност и убеденост, че всичко може да ни се размине“.

Едно е общото между всички извършили финансови престъпления – „увереността им, че може да им се размине без последствия“, коментира авторът.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *