сряда , април 26 2017
Начална Страница / Актуални / Какви са мотивите на финансовите мошеници от Уолстрийт?

Какви са мотивите на финансовите мошеници от Уолстрийт?

Уолстрийт се напълни с мошеници през последните години. Имена като Мадоф, Милкен, Фастоу, Козловски и Станфорд, все още носят горчиви спомени на инвеститорите и регулаторите.

Какво обаче е мотивирало тези хора да прибегнат до извършването на тези финансови престъпления? Отговор на този въпрос се опитва да даде Еужен Солтс, в книгата си „Защо го направиха: Какво си мислиха престъпниците с бели яки“.

Солтс представя няколко теории в книгата си, една от които е тази, че много от висшите мениджъри във финансовата среда оперират в „мътна среда“, където моралните схващания за „правилно“ и „погрешно“ се размиват.

Жером Кервиел – мошеник или изкупителна жертва?

Солтс стига по-далеч, като пише около 50 писма на осъдени за финансови престъпления, излежаващи своите присъди, с въпроса какво ги е мотивирало да прибегнат до подобни действия.

мадоф

И може би, изненадващ до голяма степен е фактът, че някои от излежаващите присъдите са му отговорили.

Бърни Мадоф, излежаващ в момента 150-годишна присъда и на възраст 78 години в момента коментира – „Това е като комедия от грешки. За да покривам загубите, реших да вземам пари от хеджфондовете. За да мога да направя това сметнах, че е добре да се придържам към дългосрочна стратегия да не връщам парите на инвеститорите. Продължавах да вземам още пари и се надявах, че когато пазара ми позволи ще мога да оправя нещата“.

Козловски, излежаващ шест и половина годишна присъда, заяви в писмо, че основната причина за престъпленията му е било неговото его. „Бордът бе готов да ми даде всичко, което си поисках. Вярвахме, че можем да направим всичко… Аз, и дори борда, бяхме станали заложници на собствената си арогантност и убеденост, че всичко може да ни се размине“.

Едно е общото между всички извършили финансови престъпления – „увереността им, че може да им се размине без последствия“, коментира авторът.

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *