понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Кои физически упражнения са най-добри за мозъка ви?

Кои физически упражнения са най-добри за мозъка ви?

Ако се чудите дали определена група физически упражнения са добри или не за вашия мозък, учените имат отговор на този въпрос.

Финландски учени са провели серия от опити върху плъхове, за да видят, кой тип упражнения са имали най-благоприятно въздействие. Три група упражнения са изследвани върху мозъчното им въздействие на 88 мъжки плъха.

Първата група са били свързани с бягане на дълги разстояния; втората – със съпротивителни упражнения (като вдигане на тежести); и третата – с упражнения с висока интензивност (като например бойни спортове).

На всеки плъх е бил имплементиран маркер проследяващ създаването на нови мозъчни клетки.

Woman running alone on beautiful sunset in the beach. Summer sport and freedom concept. Athlete training on dusk.

Изследването сочи, че бягането на дълги разстояния е произвел най-много нови мозъчни клетки при плъховете, в сравнение с трите типа упражнения.

При упражненията за вдигане на тежести не са били произведени нови мозъчни клетки, или както при плъховете, които не са били подложени на никаква физическа активност.

Разбира се учените припомнят, че все пак става въпрос за плъхове и тези резултати, не бива така просто да се пренасят върху хората.

И други изследвания сочат ползотворното въздействие на бягането върху нашия мозък.

Според експерименти при хората могат да се образуват нови клетки, посредством процеса „новрогенезис“. Това е процесът, който според учените се определя като ключа към създаването на нови мозъчни клетки през целия ни живот. Налице е връзка с това да се създават нови мозъчни клетки, когато се упражняваме, защото така се увеличава притокът на кислород към нашия мозък.

Не всички упражнения разбира се, са еднакво добри за мозъка. Упражненията свъзрани с бягане, може да са едни от най-добрите в тази насока, като тепърва това се изучава от учените.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …