сряда , декември 13 2017
Начална Страница / Актуални / Флаш-краша при паунда, само загатва за това което предстои

Флаш-краша при паунда, само загатва за това което предстои

Ако погледнете графиката на паунда в петък, ще решите, че има някаква грешка, заради големия низходящ бар. Грешката обаче, не е в провайдъра ви на данни. В петък паундът отбеляза така наречения „флаш краш“ (светкавичен срив), при който загуби 6% от стойността си в рамките на две минути. При това без някаква явна причина.

Според експертите обаче, въпреки възстановяването на британската валута, след този моментен срив, нещата ще стават само по-зле за британската валута.

Проблеми и перспективи пред България, в светлината на БРЕКЗИТ

За повечето хора във Великобритания, нещата са супер и те нямат представа какво точно се случва, след референдума за напускане на страната от границите на ЕС, смятат експерти.

брекзит

В страната е налице почти „пълна заетост“, ниска инфлация, а спадът на паунда от юни насам, за момента има дори позитивен ефект, като стимулирал износа. Изобщо нещата изглеждат супер. Тази теза се подхранва и от наскорошните данни за продажбите на дребно и ръста на икономиката…

Така, че какъв е проблемът?

Проблемът според експертите е, че последствията от гласувания Брекзит, все още са далеч и трудни за оценка. Британската икономика се очаква да навлезе в рецесия през следващата година, а паундът да поевтинее дори повече.

Поевтиняването на паунда, ще направи британските стоки по-конкурентни на международните пазари, но ще оскъпи сериозно вноса. Това ще намали маржина на печалбите на британските компании.

В резултат на това на последните ще им се наложи да започнат да съкращават работни места, което ще задълбочи още повече свиването на икономиката и паунда ще продължи да поевтинява… Изобщо икономиката и паунда ще влязат в така наречената низходяща спирала.

Настоящият ръст в износа, следствие на слабата британска валута ще се изпари, защото Великобритания няма да може да изнася свободно за пазар, от който вече няма да е част (пазарът на европейския съюз).

Загубата на свободна търговия ще направи продажбите на британски стоки по-скъпи и по-трудни на европейските пазари, а бюрокрацията ще затрудни сериозно износа. Най-вероятно ще бъдат въведени митнически тарифи, които могат да повишат цената на износа с 10-15%, според експерти от HSBC.

Така че, Великобритания ще загуби конкурентните си предимства в търговията си с ЕС, въпреки по-евтината валута на страната, прогнозират пазарни наблюдатели.

Чуждестранните инвестиции в страната ще пресъхнат, особено, когато тя напусне единния европейски пазар. Изобщо, противно на настоящите схващания на британците, нещата далеч не са толкова „розови“, колкото изглеждат.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *