сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Флаш-краша при паунда, само загатва за това което предстои

Флаш-краша при паунда, само загатва за това което предстои

Ако погледнете графиката на паунда в петък, ще решите, че има някаква грешка, заради големия низходящ бар. Грешката обаче, не е в провайдъра ви на данни. В петък паундът отбеляза така наречения „флаш краш“ (светкавичен срив), при който загуби 6% от стойността си в рамките на две минути. При това без някаква явна причина.

Според експертите обаче, въпреки възстановяването на британската валута, след този моментен срив, нещата ще стават само по-зле за британската валута.

Проблеми и перспективи пред България, в светлината на БРЕКЗИТ

За повечето хора във Великобритания, нещата са супер и те нямат представа какво точно се случва, след референдума за напускане на страната от границите на ЕС, смятат експерти.

брекзит

В страната е налице почти „пълна заетост“, ниска инфлация, а спадът на паунда от юни насам, за момента има дори позитивен ефект, като стимулирал износа. Изобщо нещата изглеждат супер. Тази теза се подхранва и от наскорошните данни за продажбите на дребно и ръста на икономиката…

Така, че какъв е проблемът?

Проблемът според експертите е, че последствията от гласувания Брекзит, все още са далеч и трудни за оценка. Британската икономика се очаква да навлезе в рецесия през следващата година, а паундът да поевтинее дори повече.

Поевтиняването на паунда, ще направи британските стоки по-конкурентни на международните пазари, но ще оскъпи сериозно вноса. Това ще намали маржина на печалбите на британските компании.

В резултат на това на последните ще им се наложи да започнат да съкращават работни места, което ще задълбочи още повече свиването на икономиката и паунда ще продължи да поевтинява… Изобщо икономиката и паунда ще влязат в така наречената низходяща спирала.

Настоящият ръст в износа, следствие на слабата британска валута ще се изпари, защото Великобритания няма да може да изнася свободно за пазар, от който вече няма да е част (пазарът на европейския съюз).

Загубата на свободна търговия ще направи продажбите на британски стоки по-скъпи и по-трудни на европейските пазари, а бюрокрацията ще затрудни сериозно износа. Най-вероятно ще бъдат въведени митнически тарифи, които могат да повишат цената на износа с 10-15%, според експерти от HSBC.

Така че, Великобритания ще загуби конкурентните си предимства в търговията си с ЕС, въпреки по-евтината валута на страната, прогнозират пазарни наблюдатели.

Чуждестранните инвестиции в страната ще пресъхнат, особено, когато тя напусне единния европейски пазар. Изобщо, противно на настоящите схващания на британците, нещата далеч не са толкова „розови“, колкото изглеждат.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *