събота , февруари 24 2018
Начална Страница / Актуални / Фондът на Бъфет с рекорден кеш, при индекси близо до рекордни стойности

Фондът на Бъфет с рекорден кеш, при индекси близо до рекордни стойности

Фондът на гениалният Бъфет – Berkshire Hathaway, е приключил третото тримесечие с кеш в размер на 84.8 милиарда долара, което е рекордна стойност. В допълнение свободните разполагаеми средства са се повишили с 13 милиарда долара от началото на годината, в среда на повишение на щатските индекси до нови рекорди.

Ето как да инвестирате като гениалния Бъфет

Това естествено повишава въпроса, подготвя ли се Бъфет за спад на пазара и свършиха ли неговите идеи за придобивания?

Разбира се трябва да се отчете факта, че Бъфет не се притеснява да държи голямо количество кеш през последните години, който често използва за големи сделки по сливания и поглъщания.

бъфет

Традиционно обаче, държаните от Бъфет средства като резерв за нови големи сделки, рядко превишават границите от 30 до 45 милиарда долара. Така, че огромният по размер кеш определено би следвало да притеснява в известна степен инвеститорите, за очакванията на „оракула от Омаха“.

В тримесечния си отчет от Berkshire Hathaway заявиха, че „дългосрочната стратегия е да се придобиват бизнеси на добри цени, с постоянен ръст в печалбата и добра възвръщаемост на собствения капитал“.

Върху огромният свободен ресурс на фонда обаче, може да се гледа по още един начин. Дали Бъфет не се готви за следващата си „мега сделка“, в размер на десетки милиарди долари?

Трябва да се отбележи и факта, че широкият индекс S&P 500 се понижи в девет поредни сесии. Факт, който се е случвал само още веднъж в неговата история. И макар спадът да е рекорден по продължителност, неговия интензитет все още не притеснява пазарните участници. До голяма степен, той се обяснява с несигурността от предстоящите щатски президентски изори, които предстои да се случат през следващата седмица. А понижението може и да предостави добри възможности пред инвеститорите в края на годината…

Като високо, спрямо историческите норми, може да се определи и съотношението цена-печалба на индекса. Към момента широкият индикатор се търгува при съотношение от 24, или далеч над историческите норми от 14.

Медиите бързат да спекулират с това, коя ще е следващата потенциална цел за закупуване на Бъфет, като някои от спряганите имена варират от компании като Dr Pepper Snapple, до Estee Lauder.

Както историята сочи обаче, експертите се радват на много ниска познаваемост за целите на Бъфет в исторически план.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *