събота , февруари 24 2018
Начална Страница / Актуални / Най-скъпите европейски футболни клубове

Най-скъпите европейски футболни клубове

Финишът на британският футболен клуб Манчестър Юнайтед на пета позиция в английската висша лига, може и да доведе до уволнението на мениджъра на тима, но това не разклати сериозно финансовото му състояние и пазарна оценка.

Юнайтед, който се очаква съвсем скоро да назначи Луис ван Гаал за свой наставник се оценява на 2.9 милиарда евро, според изчисления на KPMG.

Вижте още: Най-скъпите футболисти в света

Клубът е със същата стойност като тази на Реал Мадрид, който спори за титлата на Шампионска Лига, срещу друг мадридски тим – Атлетико Мадрид в събота.

Въз основа на публично достъпната информация, от консултантската компания KPMG дават сумарна оценка на 32-та водещи европейски футболни клуба в размер на 26.3 милиарда евро. Една трета от тази стойност се предопределя от три футболни кбула – Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Барселона (2.8 милиарда евро).

man united

Акциите на Юнайтед са публични и те се търгуват на пода на нюйоркската борса при ниво от 17.2 долара, което дава пазарна оценка на клуба в размер на 2.82 милиарда долара към момента. Това е под оценката на KPMG, от 3.2 милиарда долара.

Според трите анализатора, даващи инвестиционна оценка на акциите на „червените“, в момента книжата им са подценени. Техните ценови таргети са в диапазона между 19.4 и 21 долара.

Английските клубове до голяма степен доминират в класацията на най-скъпо оценените клубове, като те заемат пет от десетте позиции на най-скъпо оценяваните футболни клубове.

До голяма степен това се предопределя от растящите приходи от правата за излъчване на мачовете, които се разпределят между отборите във висшата лига.

Според анализаторите испанската „La Liga“ се отличава с масиран потенциал, въпреки почти пълния монопол на два клуба – Реал Мадрид и Барселона. Лигата се опитва да догони преднината на британската висша лига, с пакетната продажба на правата върху излъчването на мачовете от първенството, което е новост в страната.

„Възможностите в Испания са големи, поради факта, че испанските клубове са вече финансово стабилни и са много евтини“ според анализатори от KPMG.

Топ пет на класацията на най-скъпите клубове се попълва от Байерн Мюнхен, на четвърта позиция.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …