вторник , юни 27 2017
Начална Страница / Актуални / Как големите оператори ще изманипулират пазара? (отново)

Как големите оператори ще изманипулират пазара? (отново)

В началото на април писахме „Как големите оператори могат да изманипулират малките инвеститори при S&P 500?“.

Предвид на това, че сценарият изглежда до голяма степен осъществен, време е да продължим крачка напред и да видим какво можем да очакваме от тук насетне?

След като „парите на малките инвеститори бяха прибрани“, по направление на обиране на стоповете на късите им позиции, след достигнатите нови рекорди за широкия S&P 500, сега моментът като че ли е добър за следващата сериозна манипулация…

А тя е много вероятно да е идентична, макар и в напълно противоположна посока!

манипулация

Какво ще направят масовите инвеститори, ако широкият индекс върне с да кажем 5%? Най-вероятно много от тях ще започнат да удължават с идеята за достигане, или поне тест на върха…

Моментът за корекция е по-добър отвсякога. Август е, месец в който средното представяне на S&P 500 е негативно в исторически план. Нещо повече, той е най-лошият месец в годината по отношение на представянето на показателя, със средно понижение от над 5%.

Пет процента понижение за широкия индикатор се превежда в нива от малко под 2000 пункта. При психологическата граница от 2000 пункта, и по-точно при ключовото ниво на подкрепа от 1980 пункта, много от индивидуалните инвеститори е възможно да започнат да удължават индекса, защото спада може да им се струва твърде бърз и голям.

Защо нов бичи пазар няма да го бъде без по-сериозна корекция?

В допълнение, показателят не е отбелязвал спад от 10% и повече от няколко години насам. Или инвеститорите е много вероятно да заложат за повторение на този сценарий, с надеждата, че индексът традиционно ще се повиши през последните месеци на годината, което традиционно е силен период за борсовите индекси. Плюс това много от тях ще разчитат и на традиционния „януарски ефект“.

А как отново могат да им се оберат стоповете?

Като понижението продължи и се задълбочи с още 5-10% надолу, след преминаването на границата под 2 000 пункта. Индексът, напълно логично, може да се засили по-нататък надолу и да тества дъното си от 1 800 пункта, където трябва да са насочени истинските покупки на инвеститорите.

За съжаление, при развитието на този сценарий, отново голяма част от инвеститорските средства, най-вероятно ще влязат в „големите джобове“ на големите оператори… А причината за това, инвеститорите обикновено са нетърпеливи и не обичат да стоят встрани от пазара.

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *