сряда , март 29 2017
Начална Страница / Актуални / Що е то ГПР и как да го ползвате, за да изчислите разхода си по кредит?

Що е то ГПР и как да го ползвате, за да изчислите разхода си по кредит?

Финансовите институции са задължени да оповестяват годишния процент на разходите по кредитните си продукти, или така популярния ГПР. Дали обаче, повечето хора са наясно какво точно е това?

Българинът ползва най-скъпите кредити в ЕС

Годишният процент на разходите по кредита (ГПР), показва действителното оскъпяване на всеки един кредит, като към лихвения процент по кредита се добавят всички останали разходи, настоящи и бъдещи.

кредити

ГПР е общата цена на кредита за потребителя, изразена като годишен процент от сумата на отпуснатия и редовно обслужван кредит.

При изчисляване на ГПР се включват всички задължителни такси за сметка на клиента, свързани с отпускането на кредита, като например – такса одобрение; застраховка живот; комисионна за обработка; такса оценка имот (ако е част от услугата на банката); застраховка имот (също ако е предоставена от банката) и др.

Това съотношение, дава възможност да има един общ стандарт, който да се използва от потребителите, за да могат лесно да сравняват офертите по кредитите на различните финансови институции.

Какви са предимствата и недостатъците на кредитните карти?

ГПР до голяма степен ограничава възможностите на финансовите институции да спекулират с подвеждащи потребителите реклама, като например да промотират ниски лихви по определени продукти, след което да налагат сериозни такси и комисиони, които оскъпяват кредитните продукти (широко използвана практика преди няколко години).

Как да изчислявате разхода си за един кредит на база на процентa ГПР?

apr

Ето един пример. Имате кредитна карта с ползван лимит от 2000 лева. Годишният процент на разходите по картата е 15%.

Разделяте този годишен процент на разходите на 365 (дните в годината). 15%/365 и получавате 0.04%. След това умножавате този процент по 30 (дни в месеца). Полученият резултат умножавате по сумата на ползвания кредит, в случая 2000 лева. И получавате 24 лева. Това е месечния ви разход за лихви, такси и комисиони по кредита ви.

Сега, ако вноската по кредитната ви карта е 2% от ползваната сума, или 40 лева на месец, то 24 лева от тях отиват за лихви, такси и комисиони и едва 16 лева за покриване на главницата.

Ниската сума, която отива за покриване на задължението, е и основната причина да се говори за „вечна спирала на задлъжнялостта“, или това, че ще са ви нужни години (по-точно около 16), за да покриете това скъпо задължение с ГПР, значително над това на потребителските кредити, например.

Провери също

богаташи

Освен всичко, богатите живеят и по-дълго…

Хубаво е да си богат. Ново изследване  посочи, че освен на охолен, най-богатите хора се …