понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Гръцкият пазар – следващият който ще изригне?

Гръцкият пазар – следващият който ще изригне?

В първия ден на 2008-ма година, индексът следящ гръцкия фондов пазар – MSCI Greece Index отвори при ниво от 1036 пункта. В началото на тази година, той достигна своето дъно при ниво от 15 пункта. Да, наистина се понижи с над 1000 пункта (в доларово изражение).

Шок и ужас на фондовите пазари, след новината за излизането на Великобритания от ЕС

В крайна сметка, загубата му възлезе на 98.5% от пика…

Така, че един прост въпрос. Ако един актив поевтинее с 95% и после поскъпне със 100%, връща ли се там откъдето е започнал да се понижава? Не точно…

чудо БФБ

Ето и един пример. Ако един актив е с цена от 100 долара и загуби 95% от стойността си, то той ще струва 5 долара. Ако после поскъпне със 100%, то той ще струва 10 долара… Или все още ще е по-евтин с 90%.

Нещо подобно може да се случи при MSCI Greece Index, който се повиши от историческия си минимум при 15 до около 20 към днешна дата. И докато това е повишение от цели 33%, не бива да забравяте, че той се е търгувал при нива от 1000 пункта през далечната вече 2008-ма година.

„Гръцкият фондов пазар е най-евтиният развиващ се пазар, който следим“, коментират експертите от True Wealth Market Intelligence Emerging Markets Monitor, в последния си доклад.

В допълнение, почти никой не се интересува от гръцкия пазар. Т.е. освен евтин, той е и широко игнориран от инвеститорите.

Единственото, което липсва от картината, за да може да се каже, че лошите времена пред индекса са свършили, е солидно възстановяване на повишението.

И все пак, ориентираните към риск инвеститори, могат да погледнат към актива, с перспектива за сравнително ограничен низходящ потенциал и трицифрен потенциал за ръст. По-консервативните инвеститори могат да изчакат формирането на възходящ тренд.

Как може да се отиграе гръцкия пазар?

Благодарение на един индексен фонд, базиран на гръцкия пазар – Global X MSCI Greece Fund (GREK). Той се търгува при нива от 7.36 долара в момента, като исторически най-ниската му стойност е 5.67 долара. Или потенциална загуба от 23% от настоящите нива, с перспективи за трицифрена доходност, ако се възстанови възходящото движение на показателя.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *