четвъртък , декември 14 2017
Начална Страница / Актуални / Гръцкият пазар – следващият който ще изригне?

Гръцкият пазар – следващият който ще изригне?

В първия ден на 2008-ма година, индексът следящ гръцкия фондов пазар – MSCI Greece Index отвори при ниво от 1036 пункта. В началото на тази година, той достигна своето дъно при ниво от 15 пункта. Да, наистина се понижи с над 1000 пункта (в доларово изражение).

Шок и ужас на фондовите пазари, след новината за излизането на Великобритания от ЕС

В крайна сметка, загубата му възлезе на 98.5% от пика…

Така, че един прост въпрос. Ако един актив поевтинее с 95% и после поскъпне със 100%, връща ли се там откъдето е започнал да се понижава? Не точно…

чудо БФБ

Ето и един пример. Ако един актив е с цена от 100 долара и загуби 95% от стойността си, то той ще струва 5 долара. Ако после поскъпне със 100%, то той ще струва 10 долара… Или все още ще е по-евтин с 90%.

Нещо подобно може да се случи при MSCI Greece Index, който се повиши от историческия си минимум при 15 до около 20 към днешна дата. И докато това е повишение от цели 33%, не бива да забравяте, че той се е търгувал при нива от 1000 пункта през далечната вече 2008-ма година.

„Гръцкият фондов пазар е най-евтиният развиващ се пазар, който следим“, коментират експертите от True Wealth Market Intelligence Emerging Markets Monitor, в последния си доклад.

В допълнение, почти никой не се интересува от гръцкия пазар. Т.е. освен евтин, той е и широко игнориран от инвеститорите.

Единственото, което липсва от картината, за да може да се каже, че лошите времена пред индекса са свършили, е солидно възстановяване на повишението.

И все пак, ориентираните към риск инвеститори, могат да погледнат към актива, с перспектива за сравнително ограничен низходящ потенциал и трицифрен потенциал за ръст. По-консервативните инвеститори могат да изчакат формирането на възходящ тренд.

Как може да се отиграе гръцкия пазар?

Благодарение на един индексен фонд, базиран на гръцкия пазар – Global X MSCI Greece Fund (GREK). Той се търгува при нива от 7.36 долара в момента, като исторически най-ниската му стойност е 5.67 долара. Или потенциална загуба от 23% от настоящите нива, с перспективи за трицифрена доходност, ако се възстанови възходящото движение на показателя.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *