вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Актуални / Идва ли момента на активно управляваните фондове?

Идва ли момента на активно управляваните фондове?

Малко активно управлявани фондове успяват да бият широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500 за един по-продължителен период от време. За периода между 2013-та и 2015-та година, само 19% от активно управляваните фондове на практика са с по-добра доходност от тази на индекса.

Нещо повече, процентът е бил по-нисък само в тригодишните периоди до 1997 и 1998-ма година, или близо до пика на пазара и пукането на „технологичния балон“. Тогава само, съответно 6 и 7% от диверсифицираните фондове, са регистрирали по-добра доходност от тази на широкия индикатор.

Това до голяма степен е и в основата на новите трендове на преход на инвеститорите от активни към индексни фондове.

фондове

Инвеститорите не бива да забравят обаче, че и широкия индекс се движи на дългосрочни цикли. Има периоди, като настоящия, в който индексът бие по представяне почти всички активи и такива, когато изостава сериозно.

Л. Купърман към младите: Не инвестирайте в хеджфондове

Тези периоди се редуват. Така, че налице е сериозна опасности инвеститорите да попаднат в така наречения „капан на историческото представяне“. Това е ситуацията, в която те инвестират в най-добре представящия се от историческа гледна точка актив, само за да видят, че през следващите години той се представя доста по-зле.

Или казано по друг начин, въпреки много ниската популярност на активните фондове, техния момент може да наближава и да се превърнат в по-добър избор пред пасивната стратегия да се инвестира в индексен фонд базиран на S&P 500.

Историята сочи, че активно-управляваните фондове се представят много по-добре от широкия индекс в моменти на спад. За периода 2000-2002 година, широкият индекс S&P загуби 49.1% от стойността си, докато технологичният Nasdaq се понижи с 77.6%.

Именно в този период активно управляваните фондове се представяха далеч по-добре спрямо щатския индекс, като над половината от тях регистрираха по-добро представяне (по-малка загуба).

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *