сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Играта на „котка и мишка“ между ЕЦБ и търговските банки се задълбочава

Играта на „котка и мишка“ между ЕЦБ и търговските банки се задълбочава

Помните ли съвета на Бъфет – дръжте кеша в матраците, в свят на отрицателни лихви.

Явно немските банки са го взели доста насериозно. Една от най-големите финансови институции в страната, в лицето на Commerzbank, обмисля немислимито – да паркира милиарди евро кеш във физически трезори, според близки до банката източници.

Вижте още: Дръжте парите в матраци, съветва Бъфет

Причината – в момента търговските банки са таксувани с 0.4% за това, да държат средствата си в ЕЦБ. Целта е да се накарат да кредитират бизнеса, съответно да се стимулира ръста на икономиката.

Явно обаче, това не е начина и ядосани на мерките на ЕЦБ търговски банки, търсят хитри начини да излязат от „неблагоприятната ситуаци“.

Bank-Tresor_32267818

Играта на „котка и мишка“ се задълбочава и от централната финансова институция. Не е напълно случаен моментът на обсъждане на отпадането на 500-евровата банкнота. Това сериозно би затруднило търговските банки да прибягнат до това да пренасочат милиарди от своите средства във физически трезори.

Представете си колко физическо място ще е необходимо за 1 милиард евро в банкноти с номинал 100 евро – пет пъти повече, отколкото ако са налице банкнотите от 500 евро.

Как ще свърши тази битка и надпревара, предстои да видим.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …