събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Икономиката на еврозоната набира скорост

Икономиката на еврозоната набира скорост

Ръстът на икономиката в еврозоната набира сериозна скорост, това посочват данните за активността в сектора на промишлеността и услугите, които са при най-високите си за тази година стойности.

Индексът PMI отчитащ икономическата активност в еврозоната, се повиши до 54.1 пункта през ноември, спрямо 53.3 пункта месец по-рано, според данни на IHS Markit, изнесени днес.

Това е най-високата стойност на индикатора от 11 месеца насам, като стойност над 50 пункта, сочи експанзия.

евра

Показателят, следящ активността в сектора на промишлеността, нарасна до 53.7 пункта, 34-месечен връх, а този следящ услугите – до 54.1 пункта.

Признаците, че икономическото възстановяване в еврозоната набира скорост, би следвало да успокои ЕЦБ, по отношение на провежданата монетарна политика, коментират експерти.

Централната банка е изправена пред сериозна дилема, по отношение на предстоящата си среща на 8-ми декември, дали да продължи програмата си в размер на 1.7 трилиона евро, за обратно изкупуване на активи.

По-рано през тази седмица, ръководителят на ЕЦБ – Марио Драги заяви, че ръстът на еврозоната все още остава слаб, което се прие като признак, че банката ще удължи програмата си.

Германия продължава да е двигател на доброто представяне в еврозоната, докато Франция регистрира най-висока икономическа активност от началото на годината, според данните на Markit.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *