неделя , април 30 2017
Начална Страница / Актуални / Икономиката на еврозоната набира скорост

Икономиката на еврозоната набира скорост

Ръстът на икономиката в еврозоната набира сериозна скорост, това посочват данните за активността в сектора на промишлеността и услугите, които са при най-високите си за тази година стойности.

Индексът PMI отчитащ икономическата активност в еврозоната, се повиши до 54.1 пункта през ноември, спрямо 53.3 пункта месец по-рано, според данни на IHS Markit, изнесени днес.

Това е най-високата стойност на индикатора от 11 месеца насам, като стойност над 50 пункта, сочи експанзия.

евра

Показателят, следящ активността в сектора на промишлеността, нарасна до 53.7 пункта, 34-месечен връх, а този следящ услугите – до 54.1 пункта.

Признаците, че икономическото възстановяване в еврозоната набира скорост, би следвало да успокои ЕЦБ, по отношение на провежданата монетарна политика, коментират експерти.

Централната банка е изправена пред сериозна дилема, по отношение на предстоящата си среща на 8-ми декември, дали да продължи програмата си в размер на 1.7 трилиона евро, за обратно изкупуване на активи.

По-рано през тази седмица, ръководителят на ЕЦБ – Марио Драги заяви, че ръстът на еврозоната все още остава слаб, което се прие като признак, че банката ще удължи програмата си.

Германия продължава да е двигател на доброто представяне в еврозоната, докато Франция регистрира най-висока икономическа активност от началото на годината, според данните на Markit.

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *