събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Икономиките в ЦИЕ с добри перспективи за тази година

Икономиките в ЦИЕ с добри перспективи за тази година

Щатските и водещите европейски индекси са при рекордни върхове. В подобна среда, един пазар, с потенциални възможности за по-нататъшен ръст по отношение на фондовите пазари, е Централна и Източна Европа.

Нека първо да погледнем към макроикономическата картина на региона…

Според предварителните данни, през изминалата година, икономиката на региона загуби част от набраната инерция. Ръстът на БВП, възлезе на 2.9%, или забавяне, спрямо отбелязаното година по-рано повишение от 3.6% и в същото време най-лошия резултат от 2013-та година.

Търсите по-добра доходност от тази на депозитите?

Сериозно свиване, отбелязаха дългосрочните инвестиции в ЦИЕ, отчели най-голямото си понижение от 2009-та година. Общо взето, дотук обаче, приключват лошите новини за инвеститорите.

европейски пазари

През четвъртото тримесечие на миналата година, картината за страните от ЦИЕ се подобри сериозно, спрямо трите месеца до края на септември. Брутният вътрешен продукт ускори ръста си до 2.7% на годишна база, след повишение от 2.6% тримесечие по-рано.

По отношение на индивидуалните членове на ЦИЕ, Литва регистрира най-ускорения ръст на икономиката си от третото тримесечие на 2014-та година. Латвия също набра скорост, след сравнително слабото си представяне за последната една година. И докато официалните данни за останалите икономики, все още не са факт, очакванията са, че икономиката на Чехия, също се е представяла по-добре през четвъртото тримесечие на миналата година, спрямо тримесечие по-рано.

По отношение на перспективите за ръст пред региона, очакванията на експертите за леко ускоряване на ръста до 2.9% през първата половина на настоящата година, както и до 3% за цялата 2017-та.

Пет от единадесетте икономики, влизащи в състава на региона, се очаква да ускорят ръста си, сред които България, Хърватия и Унгария. Прогнозите за ръст, бяха намалени в четири от страните, в които влиза и най-голямата регионална икономика – полската. Без промяна, останаха перспективите за икономиките на Чехия и Словакия.

Икономиката на Румъния се очаква да е тази с най-големия ръст в ЦИЕ – в размер на 3.7%. Полша и Словакия, се очаква да отбележат ръст от 3% всяка. С най-слаб ръст се очаква да са Естония и Словения – съответно 2.3 и 2.5%.

Чехия

Чешката икономика се очаква да е нараснала с 2.5% през изминалата година, или сериозно забавяне спрямо предходната година, следствие на по-слабите инвестиции към страната. Независимо от това обаче, фундаментът пред страната остава солиден. Ръстът се ускори през последните три месеца на миналата година, като „добрия момент“, е много вероятно да продължи и в началото на новата година.

Изключително ниското ниво на безработица в страната, повишава нивото на заплатите, което се очаква да окаже положителен ефект по отношение на вътрешното потребление. Потребителското доверие в страната, достигна няколкогодишен връх през януари и подкрепя частните инвестиции. Активността в сектора на индустрията се подобри сериозно през ноември и дава още поводи за оптимизъм.

Ръстът на БВП на страната през тази и следващата година се очаква да е 2.6%.

Унгария

Според последните индикатори, забавянето на унгарската икономика през третото тримесечие на миналата година, изглежда временно. През ноември, бе регистрирано първото повишение в активността в индустрията от три месеца, като износът, също прояви сериозни признаци на възстановяване. Пазарът на труда в страната се възстановява и това се потвърждава от най-ниската безработица от няколко година. Индексът на икономическите очаквания, се възстанови сериозно и достигна най-високата си стойност от една година през януари. Потребителското доверие в страната, достигна най-високите си стойности от 11 години насам.

Перспективите за унгарската икономика също са оптимистични, като планираното повишение с 15-25% в минималното заплащане, в съчетание със стимулиращата политика на централната банка, карат инвеститорите да очакват ръст от 3% през тази година, или с 0.1% повече в сравнение с прогнозите от януари. За 2018-та година, унгарската иконмика се очаква да отбележи ръст от 2.9%.

Полша

Най-голямата икономика в ЦИЕ, загуби момент през 2016-та година, следствие на забавянето на инвестициите. БВП се повиши с най-слабия си темп от 2013-та година, въпреки добрите разходи на домакинството и подобрението в пазара на труда. Водещите индикатори сочат ускоряване на ръста на икономиката през тази година, и намирането на дъно през четвъртото тримесечие на миналата година. Промишлената активност и бизнес-инвестициите се ускориха през януари. Междувременно МВФ одобри кредитна линия в размер на 8 милиарда долара за страната, на 13-ти януари. Това ще даде възможност на полското правителство за „глътка въздух“ и възможност да се ориентира към политики на ускоряване на ръста.

Пред страната има външни заплахи обаче, като Brexit, промяна на фискалната политика от страна на Фед и европейските избори, които внасят несигурност, като цяло в Европа.

С очакваното възстановяване на инвестициите обаче, полската икономика се очаква да отбележи ръст от 3% през тази година, или 0.1 процентни пункта под прогнозите от миналия месец.

Румъния

Подложена под натиска на най-големите демонстрации от края на „Студената война“ на 5-ти февруари, румънското правителство отмени спорния декрет, приет на 31-ви януари, който декриминализираше определени корупционни практики. Румънската икономика е изправена пред сериозни предизвикателства, като необходимостта да намали бюджетния си дефицит. Въпреки това обаче, тя се очаква да е икономиката с най-ускорен ръст в ЦИЕ. Водещите икономически индикатори сочат, към ускорен ръст през първото тримесечие, въз основа на ниската безработица и сериозната активност в индустриалния сектор.

Правителствената политика ориентирана към ръст, е друг фактор, който може да продължи да подкрепя ръста в страната и през тази година. Рисковете обаче, свързани със страната се повишават, особено предвид последните политически събития. И все пак, очакванията са за ръст от 3.7% през тази година, което е с 0.1 процентни пункта над прогнозите от миналия месец. За 2018-та година, ръстът на БВП се очаква да се забави до 3.3%.

Инфлацията в ЦИЕ

Прогнозите за инфлация за страните от ЦИЕ, бяха повишени до най-високите нива от октомври на 2013-та година, през декември на миналата. Сега ръстът в потребителските цени се очаква да е 1.7% през тази година, или повишение от 0.2 процентни пункта спрямо месец по-рано.

Инфлационен натиск се усеща сериозно във всички страни от ЦИЕ, с изключение на Румъния, като ефектът на евтиния петрол започва да се изчерпва. За 2018-та година, инфлацията се очаква да продължи да се повишава до 2.1%.

Виж как можеш да инвестираш на пазарите в ЦИЕ

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *