Начална Страница / Актуални / Драги: Целената инфлация ще е факт до края на 2018-та година

Драги: Целената инфлация ще е факт до края на 2018-та година

Ръководителят на ЕЦБ – Марио Драги, прогнозира, че ЕЦБ, ще постигне целта си по отношение на инфлацията за малко повече от две години.

Случващото се с Deutsche Bank е уникално и може да промени политиката на ЕЦБ

„Перспективите пред инфлацията са, тя да се запази при ниски нива до края на годината и в началото на следващата да започне да се повишава“, коментира ръководителят на централната финансова институция, по време на пресконференция във Вешингтон, в рамките на срещата на МВФ.

драги

„След това, инфлацията ще продължи да се повишава и ще достигне 1.6% до края на следващата година. Целеното от нас ниво от 2%, най-вероятно ще бъде достигнато до края на 2018-та година, или началото на следващата година“, коментира още Драги.

Постигането на тези нива, ще постави край на усилията на Драги в борбата срещу инфлацията след повече от шест години. В борбата си срещу ниската инфлация, ЕЦБ въведе отрицателни лихви в еврозоната.

За последен път инфлацията в еврозоната е била при целеното ниво от 2% през 2013 година.

Дори въпреки прогнозите си, Драги не изключва възможността, ниска инфлация, трайно да се вкорени в икономическата реалност пред еврозоната, което би направило задачата на централната банка, дори още по-сложна.

„Продължаваме да наблюдаваме отблизо възможността за вторичните последствия от дългото ниво на ниска инфлация, която направи така, че очакванията за нисък ръст в цените да се залага при преговаряния ръст във възнагражденията от профсъюзите“, коментира още Драги.

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *