четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Драги: Целената инфлация ще е факт до края на 2018-та година

Драги: Целената инфлация ще е факт до края на 2018-та година

Ръководителят на ЕЦБ – Марио Драги, прогнозира, че ЕЦБ, ще постигне целта си по отношение на инфлацията за малко повече от две години.

Случващото се с Deutsche Bank е уникално и може да промени политиката на ЕЦБ

„Перспективите пред инфлацията са, тя да се запази при ниски нива до края на годината и в началото на следващата да започне да се повишава“, коментира ръководителят на централната финансова институция, по време на пресконференция във Вешингтон, в рамките на срещата на МВФ.

драги

„След това, инфлацията ще продължи да се повишава и ще достигне 1.6% до края на следващата година. Целеното от нас ниво от 2%, най-вероятно ще бъде достигнато до края на 2018-та година, или началото на следващата година“, коментира още Драги.

Постигането на тези нива, ще постави край на усилията на Драги в борбата срещу инфлацията след повече от шест години. В борбата си срещу ниската инфлация, ЕЦБ въведе отрицателни лихви в еврозоната.

За последен път инфлацията в еврозоната е била при целеното ниво от 2% през 2013 година.

Дори въпреки прогнозите си, Драги не изключва възможността, ниска инфлация, трайно да се вкорени в икономическата реалност пред еврозоната, което би направило задачата на централната банка, дори още по-сложна.

„Продължаваме да наблюдаваме отблизо възможността за вторичните последствия от дългото ниво на ниска инфлация, която направи така, че очакванията за нисък ръст в цените да се залага при преговаряния ръст във възнагражденията от профсъюзите“, коментира още Драги.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *