сряда , август 16 2017
Начална Страница / Актуални / Осем въпроса, които да си зададете преди да инвестирате

Осем въпроса, които да си зададете преди да инвестирате

Ние в Bogat.bg говорим много за инвестиции. Важно е обаче да отбележим, че преди да инвестирате в каквото и да е, тръгвайки по пътя към богатството, е критично да си отговорите на следните въпроси:

Ето как да инвестирате 10 000 лева (според експерти)

1. Знаете ли как протича процеса на инвестицията и наясно ли сте с нея?

Независимо в какво ще инвестирате, важно е да знаете, как работи средата в която инвестирате, както и как протича целия инвестиционен процес.

инвестиция

Ако една инвестиция не може да ви се обясни, както трябва, или пък вие не можете да я обясните с прости думи на трето лице, то изводите са два.

Или вие, или лицето което ви я обяснява, не я разбира напълно. Или е налице нещо, което лицето, което ви предлага тази инвестиция се опитва да скрие.

2. Каква ще е цената на инвестицията?

Не става въпрос само за разходите, които ще направите за покупката на определени активи. Важно е да сте наясно и с алтернативната цена на това да вложите парите си в определен актив. А тя може да се определи с това, че ще трябва да се лишите от инвестиции в други активи.

3. Как инвестицията се вписва в цялостния ви план?

инвестиционни алтернативи

Всяка една инвестиция трябва да се гледа в светлината на това как ще съдейства за цялостните ви цели. Тя трябва да се вписва добре в рисковия ви профил или да е с потенциална загуба, която можете да си позволите и няма да промени като цяло начина ви на живот.

4. Какъв е времевия ви хоризонт?

Важно е дали една инвестиция е с дългосрочен хоризонт или се прави спекулативно, в далеч по-кратък срок.

„Ако не възнамерявате да притежавате една акция за срок от поне десет години, въобще не си мислете да я купувате за десет минути“, е казал гениалният Уорън Бъфет.

5. Какво е историческото представяне?

business_reinvesting_lg

Обикновено професионалистите ще използват две неща, за да ви убедят да инвестирате в един актив. Историческото му представяне, или какъв доход е донесъл актива в исторически план, както и какви са прогнозите. И двете неща обаче, не са достатъчно надеждни за определяне на бъдещото представяне на актива.

6. Какъв е потенциалът за загуба?

Трябва да имате план за излизане от една инвестиция, ако загубата от нея достигне определен процент. Важно е винаги да следвате плана си. Не се подмамвайте от измамния начин на мислене, че щом един актив е поевтинял, то задължително ще възстанови стойността си.

7. Колко лесно можете да излезете от инвестицията си?

финансови коефициенти

Важно е освен да можете да влезете в една инвестиция, да можете и да излезете от нея, без да реализирате сериозна загуба. Особено с пълна сила важи това, когато инвестирате на родната фондова борса.

8. Достатъчно добър ли сте в това?

И последният въпрос, който трябва да си зададете е, дали сте достатъчно добър и наясно с пазара, за да инвестирате сам? Ако не сте сигурни или уверени, можете да се обърнете към професионални консултанти за съвет.

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *