Начална Страница / Актуални / Инвестирането в стойност се върна, но дали ще доминира дълго?

Инвестирането в стойност се върна, но дали ще доминира дълго?

Две са основните пазарни стратегии, които непрестанно се борят за инвеститорското внимание и периодично доминират на пазара. Инвестирането в стойност, срещу инвестиране в ръст.

След 10 години „бичи пазар“, инвеститорите най-после започват да се връщат към инвестирането в стойност.

Р. Киосаки: Ако инвестирате дългосрочно, значи сте луди

Факторите, зад ръста на популярността на стратегията обаче, този път са много по-различни от традиционните, които карат инвеститорите да поглеждат към този тип поведение.

Причината е – фактът, че малките и средно големи фондове, инвестиращи в стойност, са най-добре представящите се инвестиционни схеми от началото на годината, с доходност от 10% или повече, от началото на годината. Големите фондове инвестиращи в стойност, са малко зад тях с доходност от малко над 8%.

Deposit your budget for investment in the future
Deposit your budget for investment in the future

За сравнение, големите инвестиционни фондове, ориентирани към инвестиции в ръст, изостават значително, като са донесли доход в размер близо наполовина на горепосочената стратегия.

„Далеч по-силното представяне на инвестиционните схеми, насочени към инвестиране в стойност, е фактор от началото на годината. Скептични сме обаче, дали това по-добро представяне ще продължи от тук нататък. Всички индикатори, по-скоро сочат към обратното и промяна в цикъла“, коментира Том Мартин, портфолио-мениджър в GLOBALT Investments.

Опасенията на Мартин се споделят и от други анализатори, а в основата им стои повишението на финансовите оценки на стойностните компании, след силното им поскъпване през последните три години.

В допълнение, силното търсене на стойностните компании през последната една година, до голяма степен се предопределяше от рекордно ниските лихви. В среда на очаквано повишение на лихвите обаче, от страна на Фед, инвеститорите е възможно да започнат да бягат от този тип компании, според пазарни наблюдатели.

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *