петък , януари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Инвестирането в стойност се върна, но дали ще доминира дълго?

Инвестирането в стойност се върна, но дали ще доминира дълго?

Две са основните пазарни стратегии, които непрестанно се борят за инвеститорското внимание и периодично доминират на пазара. Инвестирането в стойност, срещу инвестиране в ръст.

След 10 години „бичи пазар“, инвеститорите най-после започват да се връщат към инвестирането в стойност.

Р. Киосаки: Ако инвестирате дългосрочно, значи сте луди

Факторите, зад ръста на популярността на стратегията обаче, този път са много по-различни от традиционните, които карат инвеститорите да поглеждат към този тип поведение.

Причината е – фактът, че малките и средно големи фондове, инвестиращи в стойност, са най-добре представящите се инвестиционни схеми от началото на годината, с доходност от 10% или повече, от началото на годината. Големите фондове инвестиращи в стойност, са малко зад тях с доходност от малко над 8%.

Deposit your budget for investment in the future
Deposit your budget for investment in the future

За сравнение, големите инвестиционни фондове, ориентирани към инвестиции в ръст, изостават значително, като са донесли доход в размер близо наполовина на горепосочената стратегия.

„Далеч по-силното представяне на инвестиционните схеми, насочени към инвестиране в стойност, е фактор от началото на годината. Скептични сме обаче, дали това по-добро представяне ще продължи от тук нататък. Всички индикатори, по-скоро сочат към обратното и промяна в цикъла“, коментира Том Мартин, портфолио-мениджър в GLOBALT Investments.

Опасенията на Мартин се споделят и от други анализатори, а в основата им стои повишението на финансовите оценки на стойностните компании, след силното им поскъпване през последните три години.

В допълнение, силното търсене на стойностните компании през последната една година, до голяма степен се предопределяше от рекордно ниските лихви. В среда на очаквано повишение на лихвите обаче, от страна на Фед, инвеститорите е възможно да започнат да бягат от този тип компании, според пазарни наблюдатели.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *